Harmadával nőtt a családon belüli erőszak eseteinek száma

2024. június 29., 18:17 , 1216. szám

Ukrajnában az év eleje óta nőtt a családon belüli erőszak eseteinek száma – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálatának adott interjújában, amelyet az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja idézett június 21-én.

Szerinte a családon belüli erőszakot elkövetők 60%-a katona. Ezért az államnak a frontról hazatérő katonák pszichológiai rehabilitációjára kell összpontosítania – hangsúlyozta.

Elmondása szerint 2024 eleje óta 14%-kal nőtt a családon belüli erőszak eseteinek száma, és tovább növekszik.

„Nagyon nagy százaléka, körülbelül 60%-a (a családon belüli erőszakot elkövetőknek – a szerk.) katona. És itt nemcsak az ukrán fegyveres erők katonáiról van szó, hanem mindenkiről, aki a fronton volt” – jegyezte meg Klimenko.

A miniszter szerint jelenleg az egyik fő probléma, hogy nincs megfelelően megszervezve a katonák pszichológiai rehabilitációja.

„Úgy gondolom, hogy a pszichológiai rehabilitáció jelenleg még gyerekcipőben jár. Ha nem választunk ki szakembereket, nem képezzük ki őket, akkor a háború befejezése után nagy gondjaink lesznek. Mit csinál a háború után a PTSD-s vagy mentális változásokkal küzdő személy? Vagy alkoholistává, vagy drogossá válhat, vagy alvilági környezetbe kerülhet, esetleg kombinálhatja mindezt” – mutatott rá Klimenko.

Korábban az Opendatabot jelentette, hogy 2024-ben öt hónap alatt a családon belüli erőszak eseteinek száma Ukrajnában 36%-kal nőtt 2023 azonos időszakához képest. Az év eleje óta már 1 521 eljárás indult családon belüli erőszak miatt, szemben a tavalyi 1 121-gyel. Összehasonlításképpen: a háború előtti 2021-es esztendőben 1 343 ilyen eljárás indult.

Jelenleg havonta átlagosan 300 ilyen ügyet regisztrálnak. Összehasonlításképpen: 2021-ben havonta körülbelül 200 eljárást indítottak meg.

Jelentősen csökkent azon ügyek száma, amelyek eljutottak a bíróságig. Míg 2022-ben és 2023-ban 83% körül volt az arányuk a teljes ügyszámon belül, addig idén már csak 64%, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb mutatója.

(ntk/life.pravda.com.ua/opendatabot.ua)