Kijevben meghalt a kazah ellenzéki újságíró, aki ellen merényletet követtek el

2024. július 2., 08:45

Egy kijevi kórházban meghalt Ajdosz Szadikov kazah ellenzéki újságíró, aki ellen június 18-án követtek el merényletet az ukrán fővárosban – jelentette a korrespondent.net az elhunyt feleségére, Natalija Szadikovára hivatkozva július 2-án, kedden.

„Ajdosz Szadikov ma kijevi idő szerint hajnali 3-kor hagyott el minket. Szeretett férjem, három gyermekünk édesapja, a kazah nép nagy fia. Ajdosz életét adta Kazahsztánért, vállalta a mártírhalált a gyilkosok kezétől” – írta Szadikova a Facebook közösségi oldalon.

Az asszony tájékoztatása szerint Ajdosz 13 napig küzdött az életért az intenzív osztályon, de nem történt csoda.

„Halála Tokajev (Kazahsztán elnöke – a szerk.) lelkiismeretén szárad” – hangsúlyozta Szadikova.

A korrespondent.net emlékeztet, június 18-án Kijevben egy ismeretlen rálőtt egy autó vezetőjére a Sevcsenkivszki kerületben, majd elmenekült. Később kiderült, hogy a támadás áldozata Ajdosz Szadikov kazahsztáni újságíró volt. Arról ismert, hogy bírálta a kazah hatóságokat és személyesen Kaszim-Zsomart Tokajev elnököt. Később Tokajev kijelentette, hogy Kazahsztán kész csatlakozni az újságíró elleni kijevi merénylet kivizsgálásához.

A Szadikov elleni merénylet gyanúsítottjai a bűncselekmény elkövetése után Moldovába menekültek. Nemzetközi körözést adtak ki ellenük. Később a gyanúsított Altaj Zsakanbajev feladta magát a kazahsztáni rendfenntartóknak.

Ezt követően a Főügyészi Hivatal bejelentette, hogy kérni fogják Kazahsztántól a Szadikov elleni merénylet gyanúsítottjainak kiadatását.

Kazahsztán tagadta, hogy érdekelt lett volna az ellenzéki újságíró elleni támadásban, de kijelentették, hogy nem engedélyezik a gyanúsítottak kiadatását Ukrajnának.

(korrespondent.net/Kárpátalja)