Határőrség: Egyre többen próbálják hamis okmányokkal átlépni a határt

2024. július 4., 13:16 , 1217. szám

Az Állami Határőrszolgálat (DPSZU) közleménye szerint 2024-ben „majdnem megkétszereződött” az állampolgárok által hamis okmányok felhasználásával elkövetett illegális határátlépési kísérletek száma. A határőrök ugyanakkor azt mondják, hogy „fejlesztik a hamisítványok felderítésének módszereit” – írta a hírről beszámolva a Szabadság Rádió (SZR) ukrán nyelvű hírszolgálata június 28-án.

„Idén például a tavalyi évhez (2023-hoz – a szerk.) képest csaknem megkétszereződött az állampolgárok illegális határátlépési kísérleteinek száma hamisított okmányok felhasználásával. 2024 eleje óta a határőrök több mint 700 hamisított okmányt fedeztek fel” – jegyzi meg a szolgálat.

Ugyancsak a DPSZU adatai szerint „6%-kal nőtt a hamisított, hibás okmányokkal, valamint a regisztrációs okmányokban szereplő bejegyzéseknek nem megfelelő aggregátszámokkal felderített járművek száma”.

Az SZR emlékeztet, a DPSZU szóvivője június 12-én arról számolt be, hogy a hadiállapot idején több mint 480 bűnözői csoportot lepleztek le, amelyek részt vettek az államhatár illegális átlépésének szervezésében. Megjegyezte: a határőrök nap mint nap tartóztatnak fel embereket, akik illegálisan próbálják átlépni a nyugati határt.

Korábban Ihor Klimenko belügyminiszter az SZR-nek adott interjújában elmondta, hogy rendelkezik összesített adattal a teljes körű invázió megindulása óta a határon elfogott hadköteles korú férfiak számáról, de nem kívánta nyilvánosságra hozni ezt a statisztikát. Szerinte ez zárt információ.

(zzz/radiosvoboda.org)