Sajtó: Ukrajna meg akarja tartani a második békecsúcsot Oroszország részvételével az amerikai választások előtt

2024. július 11., 09:27

Ukrajna arra törekszik, hogy még a novemberi amerikai választások előtt megtartsák a második békecsúcsot, ezúttal Oroszország részvételével – jelentette egy ukrán és több nyugati, nevét elhallgató tisztviselőre hivatkozva a Bloomberg, amelyet a Jevropejszka Pravda (JP) idéz július 11-én, csütörtökön.

Egy ukrán kormánytisztviselő megerősítette az ügynökségnek azt a tervet, hogy az Egyesült Államokbeli választások előtt megtartsák a második csúcstalálkozót.

Ugyanakkor a Bloomberg megjegyzi, hogy a nyugati szövetséges államok több tisztviselője is azt mondta, hogy bármilyen találkozót körültekintően kell megszervezni, világosan meghatározott céllal és „ellenőrzött várakozásokkal”.

Egyes amerikai tisztviselők azonban nem bizonyosak abban, hogy sor kerül a csúcstalálkozóra Ukrajnával és az Oroszországi Föderációval – mutat rá a hírügynökség.

„A törekvés a találkozó megszervezésére az amerikai választások előtt azt jelzi, hogy Ukrajna halaszthatatlannak érzi, mivel szembe kell néznie a lehetőséggel, hogy Donald Trump visszatér a Fehér Házba” – áll a cikkben.

A JP emlékeztet, korábban Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy még az idén meg kívánják tartani a második békecsúcsot, és reményét fejezte ki, hogy számíthat az Egyesült Államok támogatására ebben a kérdésben.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)