Betiltanák az egyszer használatos műanyag termékeket

2024. július 13., 14:42 , 1218. szám

Ukrajnában a tervek szerint betiltják egyes műanyag termékek gyártását, importját, forgalomba hozatalát és terjesztését a környezeti hatások csökkentése érdekében – jelentette a dengi.ua a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma nyomán július 4-én.

Tájékoztatásuk szerint készül a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló, az Európai Unió által jóváhagyott irányelv végrehajtását.

„Az európai utat követve Ukrajna is bevezeti a tiszta környezetért folytatott küzdelem legjobb európai gyakorlatait. Jelenleg folyamatban van a törvénytervezet kidolgozása, amely lehetővé teszi a 2019/904 irányelv végrehajtását, és fokozatosan korlátozza az egyszer használatos műanyag termékek forgalmát Ukrajna területén” – áll a közleményben.

A tervek szerint többek közt az alábbi termékek előállítását, behozatalát, forgalomba hozatalát és terjesztését tiltanák be:

– higiéniai vattapálcikák műanyag alapon;

– polisztirolhab és műanyag tárolóedények buborékcsomagolás vagy tálca formájában – a helyben elfogyasztott vagy elvitelre szánt kész élelmiszerekhez;

– keverők és szívószálak italokhoz;

– léggömbökhöz erősített pálcák;

– nyársak;

– eldobható villák, kések, kanalak, tányérok stb.

A készülő rendelkezés előzménye, hogy 2022. február 1-től Ukrajnában tilos az üzleteknek ingyenes műanyag zacskókat osztogatni. Minimális kiskereskedelmi árukat 2 hrivnyában állapították meg.

(pszv/dengi.ua)