Támadások a TTSZTK munkatársai ellen: Idén az ügyek fele sem jutott el a bíróságig

2024. július 13., 11:50

Idén hat hónap alatt a rendfenntartók 116 büntetőeljárást regisztráltak Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 342. cikke alapján a rendőrökkel és a katonákkal való szembeszegülés miatt, ezekből csak 43 eset jutott el a bíróságig – jelentette a hromadske.ua a megkeresésére a Főügyészi Hivataltól érkezett tájékoztatás alapján július 10-én, szerdán.

A katonákkal való szembeszegülés miatt indított ügyek közül 22-t lezártak, többek közt bűncselekmény hiányában. A többi eljárás – 43 eset kivételével – még nem jutott el a bíróságig.

Emellett 240 eljárást indítottak egy másik cikkely alapján: az Ukrán Fegyveres Erők tevékenységének akadályozásáért. Azonban ezek közül is csak 30 jutott el a bíróságig.

A hromadske.ua emlékeztet, hogy a közelmúltban az Ivano-Frankivszk megyei Vorohta nagyközség lakói megtámadták a TTSZTK munkatársának autóját, tiltakozva a katonakötelesek okmányainak ellenőrzése ellen. A TTSZTK munkatársa az incidens során rosszul lett. A rendőrség ebben az esetben két cikkely alapján indított büntetőeljárást, az egyik a fegyveres erők jogszerű tevékenységének akadályozása volt.

(hromadske.ua/Kárpátalja)