Az OPU szerint ez év végéig ratifikálnák a Római Statútumot

2024. július 14., 13:15

Irina Mudra, az Elnöki Hivatal (OPU) helyettes vezetője elmondta, hogy az év végéig meg kívánják oldani a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának ratifikálását. A tisztviselő erről az Amerika Hangjának adott interjúban beszélt, amelyet a Jevropejszka Pravda (JP) idézett július 13-án.

Mudra elmondta, ő személy szerint támogatja, hogy ratifikálják a Római Statútumot, azt a nemzetközi egyezményt, amely alapján a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) létrejött és működik, de amelyet Ukrajna még nem ratifikált.

„Tudom, hogy a legfőbb ügyész támogatja, és az illetékes parlamenti bizottság is. Úgy gondolom, hogy közösen meg fogjuk ezt tenni. Célul tűzöm ki, hogy ez év végéig megoldjuk a ratifikáció kérdését” – biztosított.

Mudra kifejtette, hogy a ratifikációval kapcsolatos problémák többek között azzal függnek össze, hogy a korábbi években nem volt egészen korrekt a kommunikáció. „Ezért egy valójában hamis benyomás alakult ki ezzel kapcsolatban, amely sajnos gyökeret vert a katonák tudatában” – magyarázta.

A hamis benyomás lényege, hogy amint Ukrajna ratifikálja a Római Statútumot, az mindjárt alapul fog szolgálni az ukrán katonák és a vezetés felelősségre vonásához a Nemzetközi Büntetőbíróságon.

Mudra ugyanakkor meg van győződve arról, hogy jogi szempontból ez téves állítás, mert Ukrajna már 2014-ben és 2015-ben is elfogadott két nyilatkozatot az ICC joghatóságának elismeréséről.

„Tehát valójában már elismertük a joghatóságát. Az ICC máris bíróság elé állíthatja polgárainkat. A Római Statútum ratifikációja nem jelent újabb kockázatokat. És ezt világosan meg kell érteni és el kell magyarázni a katonáknak, amihez hozzá is láttunk” – mondta el.

Mudra arra is rámutatott, hogy a Római Statútum ratifikálása Ukrajna számára csak előnyökkel jár, mert az ország teljes jogú résztvevője lesz az ICC-nek.

A JP megjegyzi, tavaly augusztusban Andrij Szmirnov, az OPU korábbi helyettes vezetője kijelentette, hogy Ukrajnában az Oroszország elleni háborúban aratott győzelem után érdemes fontolóra venni a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának ratifikálását.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)