The Economist: Az áramszünet megszokott jelenséggé válik az ukránok számára

2024. július 16., 16:26

Az energiarendszert ért jelentős károk, valamint a helyreállításra fordítható pénz és idő hiánya miatt az áramszünet megszokott jelenséggé válik az ukránok számára – írja az Ekonomicsna Pravda a The Economist cikkét ismertetve július 16-án, kedden.

„Túl kevés idő van hátra, és túl kevés a pénz néhány száz kis erőmű telepítéséhez, a lebombázott erőművek helyreállításához vagy szél- és naperőművek építéséhez. A legyezőszerű áramszünetek mindennaposakká válnak” – írta a kiadvány.

Az invázió előtt Ukrajna termelőkapacitása 36 gigawatt (GW) volt. Oroszország 2022 végén az energiainfrastruktúrát vette célba, és ennek a kapacitásnak a fele már elveszett – vagy elfoglalták, vagy megsemmisült, vagy megsérült. Ukrajnának sikerült helyreállítania a kapacitás egy részét, tavaly télen pedig kis híján sikerült megtartani az áramszolgáltatást, majdnem visszaállítva a kapacitást az akkor szükséges 18 GW-ra.

Az idei támadások azonban megsemmisítettek 9 gigawatt kapacitást. Szinte minden, ami a generációból megmaradt, az atomerőművekből származik, amelyeknek a támadásától az oroszok tartózkodtak. A generátorok zümmögése visszatért Kijev utcáira, és minden ukrán városban előfordulnak áramkimaradások. Az orosz támadások folytatódnak, és nincs elég légvédelmi üteg az összes rakéta lelövéséhez.

Rövidtávon van némi remény arra, hogy a megrongálódott erőműveket az idei télre olyan mértékben kijavítsák, hogy további 2-3 GW teljesítményt termeljenek – jegyzi meg a lap. Ukrán mérnökök Európában a leállított szovjet típusú erőművek használt berendezései után kutatnak. De nem világos, hogy ez mennyire reális.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)