Háborúban érintett ukrán gyermekeket pihentet több körben a Rákóczi Szövetség Sátoraljaújhelyen

2024. július 16., 08:38 , 1219. szám

A Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont Kelet-Magyarország egyik legnagyobb befogadóképességű ifjúsági szálláshelye. 300 méter magasan egy öthektáros ősfenyvesben helyezkedik el, remek kilátással Sárospatakra és a Bodrogközre. Népszerű helyszíne lett a gyermektáboroknak is, az ifjúság szívesen vesz részt az itt megszervezett programokban.

 „Idén nem ez az első olyan ukrajnai csoport, amely számára üdülési lehetőséget biztosít a Rákóczi Szövetség itt, a Sátor­aljaújhelyi Rákóczi Táborban. Volt már februárban egy téli üdültetésünk, most pedig egy százfős csoport érkezett ide: ukrán ajkú gyermekek Bukovinából, Ternopilból, Melitopolból és Kárpátaljáról is” – tájékoztatott Kuti László ungvári magyar konzul a tábor helyszínén.

A gyerekek melitopoli kísérő tanára, Olena háláját fejezve ki elmondta: „Olyan gyermekek vannak itt, akik akkor menekültek el otthonaikból, amikor Oroszország teljes körű offenzívát indított Ukrajna ellen, illetve vannak köztük olyan gyerekek is, akiknek a szülei jelenleg is katonai szolgálatot teljesítenek a háborús övezetben. A gyerekek számára a pihenés, a kikapcsolódás, a nyugalom most rendkívül fontos. Lehet, a külvilág felé nem mutatják, milyen lelkiállapotban vannak igazán, de a háború, a légiriadó, a biztonság hiánya őket is rendkívül megviseli. Ezért köszönjük szépen Magyarországnak a felajánlást, hogy gyermekeink nyugalomban és biztonságban pihenhetnek itt.”

Kuti László konzul a továbbiakban hangsúlyozta: „Elsősorban olyan gyermekekről van szó, akiknek a szülei katonai szolgálatot teljesítenek, illetve belső menekültek, esetleg nehéz szociális helyzetben vannak. Máskülönben nagyon örülünk neki, hogy ezt a csoportot sikerült megszervezni. Hálásak vagyunk a Rákóczi Szövetségnek, hogy ismét csodálatos feltételeket és szenzációs programokat biztosítottak a számukra. Az Ukrajnába irányuló magyar humanitárius segítség központi eleme a gyermekek megsegítése, és ezen belül is, akinek csak lehet, igen-igen nagy számban biztosítunk üdülési, pihenési lehetőséget, rekreációt. Fontos, hogy megélhessék gyermekkorukat, legyen legalább néhány olyan napjuk, amelyre boldogan emlékeznek majd vissza, amikor igazán gyermekként élhettek.”

V. I.