Kárpátaljai fiatalok a Magyar Ifjak Világtalálkozóján

2024. július 17., 09:09 , 1219. szám

Július 8–14. között Kisvárdán rendezték meg a Magyar Ifjak Világtalálkozóját (MIVIT). A rendezvény célja, hogy a Kárpát-medencében és azon túl élő magyar fiatalok a hétnapos fesztivál alatt értékes ismeretségeket, barátságokat kössenek, és felfedezzék a magyar természet csodáit, valamint a történelem és a kultúra kincseit.

Az esemény immár tíz éve nyújt lehetőséget az elcsatolt területeken élő és kivándorolt magyarok számára, hogy mélyítsék nemzetükhöz való tartozásuk érzését. Eddig több mint egymillióan vettek részt a találkozón, nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem egész Európából, az amerikai kontinensről, Dél-Afrikából, Új-Zélandról, Ausztráliából és a világ minden tájáról érkeztek Magyarországra.

A találkozón részt vettek kárpátaljai fiatalok is.

„Ez az esemény ebben a háborús időszakban hatalmas hitet és erőt adott számunkra. A különböző helyekről érkező magyar fiatalokkal való találkozás megerősítette bennünk az összetartozás érzését. A közös élmények és a hagyományok ápolása segített elfelejteni a mindennapok nehézségeit és reményt adott a jövőre nézve” – mondta Csubirka Réka, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzatának gazdasági ügyvivője, a találkozó egyik kárpátaljai résztvevője.

A fiataloknak szervezett programok színesek voltak. Buszos kirándulás keretében ellátogattak Zemplénbe, megtekintették a borsi kastélyt és a sárospataki várat, valamint kipróbálták a Zempléni Kalandparkot is. Részt vettek egy vízitúrán az Öreg-Túron, meglátogatták a túristvándi vízimalmot és Petőfi fáját Nagyarban, majd Móricz Zsigmond szülőházát Tiszacsécsén és Kölcsey Ferenc síremlékét Szatmárcsekén.

Közös főzést is szerveztek a fiatalok, ahol mindenki a saját hagyományos ételét készítette el: a kárpátaljai csapat borscsot, az erdélyiek miccset, míg az anyaországiak pacalt főztek. A főzés mellett lehetőségük volt közös festésre Jancsó Zoltánnal és Nikodém Mónikával, majd a Kisvárdai Huszár Bandérium bemutatóját is megtekinthették.

A rendezvény zárásaként közös ünnepséget tartottak, ahol a fiatalok megosztották egymással élményeiket és új barátságaik történeteit.

ka