Ukrenerho: A következő három hónap áramszünet nélkül telhet

2024. július 30., 17:10

Ha Oroszország nem támadja Ukrajna energetikai infrastruktúráját, akkor a következő három hónap minimális áramszolgáltatási korlátozásokkal, vagy teljesen kikapcsolások nélkül telhet – közölte a DW Jurij Bojkóra, az Ukrenerho Nemzeti Energetikai Társaság felügyelőbizottságának helyettes elnökére hivatkozva július 30-án, kedden.

Szerinte a villamosenergia-rendszerben jelenleg stabilizálódik a helyzet.

„Egyelőre minden az energetikai szakértők által még májusban adott becslések keretein belül halad. Egy olyan időszakba léptünk, amikor több az áram, csökkent a hőmérséklet, ennek megfelelően a fogyasztás is csökkent” – idézi Bojkónak a Kijev TV-csatorna adásában július 30-án elhangzott szavait az Ukrenerho sajtószolgálata.

Külső hatások hiányában az energiarendszerben sikerülni fog fenntartani az egyensúly, ami azt jelenti, hogy a következő legalább három hónap csekély korlátozásokkal vagy korlátozás nélkül telhet el – hangsúlyozta.

Az elmúlt napokban Ukrajnában a lehűlés miatt enyhültek a korlátozások az áramfogyasztásban. Július 30-án, hosszú idő óta először, az Ukrenerho egyáltalán nem alkalmazza a fogyasztók ütemterv szerinti kikapcsolását.

(dw.com/Kárpátalja)