Az üzemanyag jövedéki adójának emelése után a képviselőknek eszükbe jutottak a gazdálkodók

2024. augusztus 2., 09:27 , 1221. szám

A Legfelső Tanács Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottsága munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata kidolgozni a törvényjavaslatot a mezőgazdasági gépek üzemanyagára kivetett jövedéki adó csökkentéséről – jelentette az Ekonomicsna Pravda (EP) az Összukrán Agrártanács sajtószolgálatára hivatkozva.

Közleményük szerint az Összukrán Agrártanács szakértői is részt vesznek ebben a munkacsoportban, amelyet Olekszandr Kovalcsuk képviselő irányít majd.

„A parlamenti képviselőkkel, a kormány képviselőivel, az adóhivatal képviselőivel, más szakértőkkel és a gazdálkodókkal együtt dolgoznak majd azokon a jogi mechanizmusokon, amelyekkel 0,5-es csökkentési együttható alkalmazható a mezőgazdasági termelők általi felhasználásra szánt nehézpárlatok (gázolajok) jövedékiadó-kulcsára” – jelezte a sajtószolgálat.

Hozzátették: a következő három hónapon belül a munkacsoportnak el kell készítenie a megfelelő törvényjavaslatot, és azt megfontolásra be kell nyújtania a parlamentnek.

Az EP emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács törvényt fogadott el az üzemanyagok jövedéki adójának emeléséről. A jogszabály az üzemanyagok jövedéki adókulcsainak az Európai Unióban megállapított minimális szintre emelését írja elő.

Az európai normák szerint a jövedéki adó minimális mértéke a következő: benzin esetében – 359 euró 1 000 literenként, gázolaj esetében – 330 euró 1 000 literenként, cseppfolyósított gáz esetében – 125 euró 1 000 kilogrammonként (körülbelül 68 euró 1 000 literenként).

(zzz/epravda.com.ua)