Fónagy János: Az Erzsébet-táborok élményt és értékrendet közvetítenek

2024. augusztus 7., 10:52 , 1222. szám

Az Erzsébet-táborok küldetése, hogy élményt adjanak és értékrendet közvetítsenek a táborozók felé, és megtanítsák őket a természet szeretetére – hangsúlyozta zánkai, múlt szerdai sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

Fónagy János kiemelte, hogy az állam jelentős támogatást nyújt a táborok fejlesztésére és működésére, a létesítmények népszerűségét jelzi, hogy az idei esztendő végéig 1,4 millióra nő a különböző típusú Erzsébet-táborokban 2012 óta részt vevők összlétszáma. Hangsúlyozta azt is, hogy számos határon túli gyermek érkezik Zánkára, köztük a háború sújtotta Ukrajnából négy héten át közel 800 kárpátaljai magyar fiatal. Mint mondta, sok gyermek többször is visszatér a táborba nyaralni, élményeket szerezni.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Zánkai Erzsébet-táborban mintegy hatvan programban vehetnek részt a táborozók.

Hangsúlyozta: a foglalkozások során több alkalommal előtérbe kerül a természet és a víz fontossága és a környezetvédelem jelentősége.

Kiemelte: minden esztendőben érkeznek határon túlról is gyermekek a zánkai és a fonyódligeti táborba, 2012 óta összesen több mint 20 ezren.

Kitért arra, az Erdélyben működő Erzsébet-táborba a nyár folyamán hetente ötven erdélyi magyar és száz anyaországi magyar gyermek érkezik.

Fónagy János a zánkai táborban szervezett hősök napján vett részt, melynek során a rendvédelmi hivatást űzők és az egészségügyben dolgozók mutatták be munkájukat a gyermekeknek.

 (MTI/Kárpátalja)