Vízre bocsátottak egy ukrán korvettet Török­országban

2024. augusztus 7., 11:33 , 1222. szám

Isztambulban került sor az Ivan Vihovszkij hetman többcélú korvett osztályú hadihajó vízre bocsátási ünnepségére. A hajót az STM török cég építi Ukrajna megrendelésére – jelentette a forbes.ua az Ukrán Fegyveres Erők Haditengerészetének sajtószolgálatára hivatkozva augusztus 2-án.

Az Ivan Vihovszkij hetman a második korvett, amelyet az Ukrán Fegyveres Erők Haditengerészetének megrendelésére építenek. Az első hajó az Ivan Mazepa hetman volt.

A vízre bocsátásra az İstanbul Shipyard Naval vállalat katonai hajógyárában került sor.

Az eseményen részt vett Olena Zelenszka, az ukrán államfő felesége, aki a hagyománynak megfelelően egy üveg pezsgőt tört össze az Ukrajna számára épített hajó testén, és ettől a pillanattól viseli a korvett hivatalosan is az Ivan Vihovszkij hetman nevet.

Olekszij Nejizspapa admirális, a haditengerészeti erők parancsnoka köszönetet mondott a török félnek az ukrán nemzeti flotta harci képességeinek fejlesztéséhez való hozzájárulásért.

A hajó várhatóan 2026-ban teszi meg első útját. Átadását Ukrajnának 2027 első negyedévére tervezik – közölte Ozgur Gülerzüz, az STM török hajóépítő cég vezérigazgatója – írja az Ukrinform.

(hk/forbes.ua/ukrinform.ua)