A jogalapot igazoló okirat hibájának kijavításáról

2024. augusztus 12., 18:41 , 1222. szám

„Az állami közjegyző közölte velem, hogy a jogalapot igazoló okiratban talált hiba miatt nem tudja nevemre írni az örökséget. Azt tanácsolta, hogy forduljak a bírósághoz, de még mindig nem értem, hogy miért. Valójában annyi történt, hogy másképpen szerepel anyám neve a személyi igazolványában és a lakás adásvételi szerződésében. Egyetlen betű az eltérés, és nyilvánvaló, hogy egyszerű elírásról van szó. Muszáj mindjárt a bírósághoz fordulni?”

– Mielőtt a bírósághoz fordulna, keresse fel azt a közjegyzőt, aki a hibás adásvételi szerződést készítette és hitelesítette, s kérje meg, hogy javítsa ki a hibát a szerződésben. Amennyiben a közjegyző már nem praktizál, az alapul szolgálhat ahhoz, hogy keresettel forduljon a bírósághoz, jogi jelentőséggel bíró tény megállapítását kérve.

Megtörténhet, hogy a közjegyző elutasítja kérését, ebben az esetben követelje, hogy döntését indokolja meg és foglalja írásba. Az írásos elutasítás szintén jogalapot jelent ahhoz, hogy a lakóhelye szerint illetékes bírósághoz forduljon, és a Polgári eljárási törvénykönyv (Цивільний процесуальний кодекс України – a továbbiakban: Petk.) 315. cikkelye 1. pontjának 6. alpontja alapján kérje annak megállapítását, hogy a jogalapot igazoló okirat arra a személyre vonatkozik, akinek a személyi igazolványában vagy születési bizonyítványában szereplő adatai nem egyeznek meg az okiratban feltüntetettekkel.

A Petk. 318. cikkelye értelmében a keresetnek tartalmaznia kell: 1. milyen tény megállapítását kéri a kereset benyújtója, és milyen célból; 2. miért nem lehetséges a jogalapot igazoló okirat beszerzése vagy javítása; 3. csatolni szükséges a keresethez a megállapítani kért tényt alátámasztó bizonyítékokat, illetve azok másolatát (ugyancsak csatolni szükséges a bírósági illeték megfizetését igazoló csekket).

hk