Az NBU bemutatta a megújult hrivnyabankjegyeket

2024. augusztus 15., 18:08 , 1223. szám

A Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek! felirat megjelenik az új ukrán bankjegyeken, amelyek a forgalomban lévő fizetőeszközök módosított változatai lesznek – jelentette a zn.ua Andrij Pisnijre, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnökére hivatkozva.

A frissített dizájn egyelőre csak az 50, 500 és 1 000 hrivnyás bankjegyeken jelenik meg. Jövőre azonban a tervek szerint a többi címletnél is bevezetik a módosított külalakot.

Andrij Pisnij, az NBU elnöke szerint a régi bankjegyek cseréje „organikus folyamatként” megy végbe, vagyis fokozatosan újakra cserélik a régi, elhasználódott pénzeket. Eközben a polgárok kezén lévő minden bankjegy érvényes, legális fizetőeszköz marad, és nem kell azokat a bankokban újakra cserélni.

Amint arról a jegybank korábban beszámolt, Ukrajnában a legnépszerűbb bankjegy az 500 hrivnya címletű papírpénz. Az érmék közül a legnépszerűbb címlet a 10 kopijkás. Az NBU szakértőinek számításai szerint az 500 hrivnyás bankjegyek a forgalomban lévő készpénz 28,3%-át teszik ki, a 10 kopijkás érmék pedig a forgalomban lévő összes érme számának 28,1%-át. Népszerűség tekintetében sereghajtók az 50 hrivnya címletű bankjegyek, az érmék közül pedig a 10 hrivnyások. Részesedésük a készpénzforgalomból a teljes mennyiség 4,6%-a, illetve 1,5%-a.

(szcs/zn.ua)