Új partnertérsége van Beregszásznak

2024. augusztus 19., 12:08 , 1224. szám

Partnerségi megállapodást írt alá a Beregszászi kistérség és a németországi Offenbachi kerület, ami révén még szorosabbra kívánják fűzni a két térség együttműködését. A németországi küldöttség résztvevői között volt Volker Horn, Offenbach járási tanácsának elnöke, Oliver Quilling kerületi adminisztrátor, valamint Steffen Ball, Heusenstamm város polgármestere is, akik közösen döntöttek a partnerségi kapcsolat létrehozása mellett.

 A Hessen megyei kerület és a Beregszászi kistérség között a háború kitörését követően indultak be a partneri kapcsolatok. Előbb ez főként adományok formájában mutatkozott meg, az elmúlt időszakban pedig mind a két térség küldöttsége tett már látogatást a másiknál, így megismerhették egymás gazdasági és kulturális lehetőségeit is.

Oliver Quilling, az Offenbachi kerület adminisztrátora bővebb tájékoztatásában kifejtette: „Offenbach és a Beregszászi kistérség között a kapcsolat már nem új keletű, hiszen a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztálya és a térségünk gyülekezetei több mint 20 éve ápolnak jó kapcsolatokat egymással. Ezért a járási vezetésnek is volt már ismerete Beregszászt illetően. Nagyon örülünk annak, hogy a helyi egyház közbenjárásával a beregszászi polgármester is nyitott volt a kapcsolatok felvétele irányába. Amikor Putyin megtámadta Ukrajnát, mi úgy érezték, hogy minél jobban kell a segítenünk a helyi embereknek. Az elmúlt időszakban anyagi segítséget nyújtottunk Beregszásznak. Továbbá a helyi iskoláknak táblákat hoztunk. Ezenkívül az egyik helyi szervezetünk ajándékozott egy hűtőkocsit is, amivel könnyebben lehet az élelmiszereket szállítani szükség esetén. A későbbiekben pedig szeretnénk szállítani egy olyan autót, amelyik segítene Beregszásznak a szennyvízhálózat karbantartásában. Németországban állami szinten is vannak lehetőségek arra, hogy támogatásokat hívjunk le ukrajnai partnervárosaink számára. A későbbiekben pedig ezekről is fogunk egyeztetéseket folytatni Beregszásszal.”

A Nagy Béla egyházkerületi főjegyző által vezetett diakóniai osztály még a tiszai árvizeket követően vette fel a kapcsolatot az Offenbachi Protestáns Gyülekezetekkel, ami révén létrejöhetett a két térség partnerségi kapcsolata is.

Nagy Béla mindezt megerősítve elmondta: „A Németországban lévő egyháznak és a kárpátaljai református egyháznak tényleg több mint 20 éve erős kapcsolata van. [...] Nagyon örülök, hogy ez a mai nap is létrejött, és hogy a beregszászi önkormányzat és a Németországban lévő testvérek között önkormányzatilag is létrejött ez a kapcsolat. Fontos, hogy meg tudjunk maradni, különösen most, háborús helyzetben, és nem kell elkeserednünk, hogy nincs kihez fordulnunk, hisz vannak testvérek, akik éveken keresztül együttéreztek velünk, segítettek folyamatosan, és most újabb testvéri kapcsolatnak lehet örülni, ami biztosítja megmaradásunkat. Nagyon nagy szükség van az újjáépítés segítésében, nagyon nagy szükség van a menekültek segítésében, az elesettek, a szegények támogatásában. Az egyház, ahogy említettem, már több mint 20 éve támogatja a gyülekezeteinket, s külön nagy segítséget nyújt abban, hogy a sütödénk működjön. A sütödénket kimondottan szociális pékségnek lehet nevezni, mert csak és kizárólag a rászorulók megsegítésére működik, és ahhoz, hogy működjön, nagy szükség van a testvéri kapcsolatokra. Én nagyon, de nagyon hálás vagyok a Jóistennek, hogy ez a kapcsolat is létrejött itt, Beregszászban. Bízom az Úrban, és ha az Isten az egészségünknek kedvez, akkor még több ilyen testvéri kapcsolatot fogunk létrehozni.”

Örvendetes számunkra, hogy megbízható partnerekkel bővíthetjük határon átnyúló kapcsolatainkat, hosszú és eredményes együttműködésben reménykedünk – emelte ki az aláírást követően Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere: „Városunk már az egyesülés előtt is nagyon sok testvérvárosi kapcsolatot ápolt anyaországi, szlovákiai és romániai településekkel. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az egyesülés után is át tudtuk venni »örökségbe« azokat a testvértelepülési kapcsolatokat, amelyeket a falvak még az egyesülés előtt ápoltak. A ma létrejött kapcsolat egy új kapcsolat, hiszen német testvértelepülése városunknak még nem volt. […] Mi a háború első évében elfogadtuk a meghívást a delegáció mai tagjaival Offenbachba, s már akkor megalapoztuk annak a lehetőségét, hogy hogyan is tudnánk egymást segíteni. Elsősorban olyan partnerséget látok ebben a rendszerben, melyben a tapasztalatcsere van az első helyen, második helyen pedig a szociális vagy gazdasági segítségnyújtás, aminek a részleteit a delegáció itt-tartózkodása ideje alatt tisztázunk. […] Nagyon bízom benne, hogy ez a látogatás hatékonyan tudja majd erősíteni a mi közösségünket.”

A protokolláris részeket követően a németországi partner kérésére közösen tekintették át a Beregszászi kistérség gazdasági mutatóit, továbbá azokat az infrastrukturális elemeket, amelyek fejlesztésre szorulnának Beregszászban és a kistérséghez tartozó településeken. A fejlesztések mellett szeretnék, ha kulturális kapcsolatok is kialakulnának a két térség között, így első lépéseként fiataloknak szóló közös programokat szeretnének kidolgozni.

Oliver Quilling a fentebb elmondottakhoz hozzátette: „Nagyon szeretnénk azt, hogy olyan kulturális kapcsolatok és együttműködések jönnének létre, amelyekből mind a két térség profitál. Elsősorban azt szeretnénk, hogy a fiataljaink ismerjék meg egymást, hiszen ezáltal hosszú távú kapcsolat alakulhat ki vidékeink között. Prioritás számunkra az, hogy ne csak a háború alatt legyenek jó kapcsolataink a térséggel, hanem azt követően is, kulturális híd jöhessen létre Offenbach és Beregszász között.”

 Az protokolláris találkozót követően a németországi partnerekkel közösen koszorúzták meg az Ukrajna függetlenségéért folytatott harcban elesett védők emlékművét Beregszász központi parkjában, majd ellátogattak a Linner Bertalan Beregszászi Járási Központi Kórházba, ahol ismét esetleges fejlesztésekről egyeztettek.

TV21 Ungvár/ V. I.