Döntött a kormány: nem kapják többé az állásidőért járó juttatást a külföldön tartózkodó pedagógusok

2024. augusztus 21., 18:11 , 1224. szám

A miniszteri kabinet augusztus 13-án határozatot fogadott el az oktatási rendszer finanszírozására szánt források – az oktatási támogatás/szubvenció – elosztásának módosításáról. A dokumentum a külföldön tartózkodó tanárok állásidő utáni juttatásának megszüntetését irányozza elő – jelentette a zn.ua a Kormányoldalra hivatkozva.

Korábban finanszírozásban részesültek azok a pedagógusok, akiknek iskolája a megszállás vagy a harci cselekmények miatt nem működött. Ezt a juttatást attól függetlenül folyósították, hogy az oktatók fizikailag hol tartózkodnak: Ukrajna területén vagy külföldön. Mostantól azonban csak azok kapják meg a juttatást, akik az országban tartózkodnak, csak őutánuk utalják ki a helyi költségvetéseknek az állami oktatási támogatást.

A döntés az inkluzív erőforrásközpontok dolgozóira is vonatkozik, vagyis a fogyatékos gyerekekkel foglalkozókra, sőt valószínűleg azokra is, akik az ideiglenesen megszállt területeken tartózkodnak (ez utóbbi pont tekintetében még nem egyértelmű a kormányhatározat).

„Az oktatási szubvenció az állásidő finanszírozása tekintetében az oktatási intézmények, inkluzív erőforrásközpontok Ukrajna területén tartózkodó oktatói számára lett előirányozva” – erősítette meg a kormányhatározat.

(szcs/zn.ua)