Egymásnak adják a kilincset Kijevben az amerikai politikusok

2024. augusztus 21., 11:13 , 1224. szám

James O'Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese augusztus 14-én Kijevben találkozott Andrij Jermakkal az Ukrán Elnöki Hivatal vezetőjével – jelentette a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata Volodimir Zelenszkij hivatalának Telegram-csatornájára hivatkozva.

„Jelenléte Kijevben erőteljes jelzés: az Egyesült Államok szilárdan támogatja Ukrajnát” – írta Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete az X közösségi oldalon.

O'Brien augusztus 13-án érkezett az ukrán fővárosba, ahol találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és az ukrán civil társadalom képviselőivel.

Ezt megelőzően, augusztus 12-én az USA Kongresszusának Lindsey Graham republikánus és Richard Blumenthal demokrata szenátorok alkotta kétpárti küldöttsége kereste fel Ukrajnát.

A szenátorok utóbb Joe Biden amerikai elnök kormányához fordultak, hogy szüntesse meg az Ukrajnának szállított amerikai fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat.

Augusztus 9-én az Egyesült Államok további katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára mintegy 125 millió dollár értékben. Az új csomag 2021 augusztusától az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának készleteiből Ukrajnának biztosított felszerelés 63. szállítmánya lesz.

(zzz/radiosvoboda.org)