Kárpátalján előkerült római kori ezüst öntvényeket adtak át az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeumnak

2024. augusztus 21., 12:18 , 1224. szám

A rendfenntartók átadták az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeumnak azt a három római kori ezüstöntvényből álló egyedülálló kincset, amelyet az illegális eladástól mentettek meg Kárpátalján – jelentette a Szuszpilne.

A kárpátaljai Huszti járás területén bukkantak a leletre. Egy helyi lakos megpróbálta eladni az egyik öntvényt az interneten, de a nemzeti múzeum munkatársa észrevette ezt.

Az eladó otthonában tartott házkutatás során további két hasonló ezüstöntvényt találtak. Andrij Kosztyin főügyész rámutatott, hogy Európában csak néhány ilyen öntvény került elő.

A szakértői vizsgálat igazolta, hogy a lefoglalt régészeti leletek a történelmi, tudományos és művészeti jelentőséggel bíró kulturális értékek közé tartoznak. A szakembereknek sikerült megállapítaniuk, hogy az eredeti római ezüstöntvények keletkezése időszámításunk szerint 306 és 337 közé tehető. Az öntvények súlya egyenként 342 g, és az együttes értékük csaknem 3,5 millió hrivnya.

„Az ilyen öntvények kiváló minőségű ezüstből készültek, és a fém tisztaságát tanúsító műhelyjelzéssel látták el őket. Ez azt jelentette, hogy az öntvényt a császári udvarban öntötték” – jelezte egy régész.

(szcs/suspilne.media)