Biden tájékoztatta Zelenszkijt az újabb amerikai segélycsomagról

2024. augusztus 24., 10:57

Joe Biden amerikai elnök Ukrajna függetlenségének napja alkalmából felhívta ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt, és megerősítette az újabb katonai segélycsomag kiutalását – közölte a Jevropejszka Pravda a Fehér Házra hivatkozva augusztus 23-án, pénteken este.

Biden jelezte, hogy a beszélgetés során biztosította Zelenszkijt Amerika Ukrajna népe iránti megingathatatlan támogatásáról, és megerősítette, hogy Ukrajna „szabad, szuverén és független ország” marad.

Hozzátette: az Egyesült Államok csütörtökön a nap végéig újabb katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának.

„A csomag légvédelmi rakétákat tartalmaz Ukrajna kritikus infrastruktúrájának védelmére; drónelhárító berendezéseket és páncéltörő rakétákat védelmül a változó orosz harctéri taktika ellen; valamint lőszert a katonáknak a frontvonalon és mobil rakétarendszereket, hogy megvédjék őket” – sorolta Biden.

Az amerikai elnök említést tett az Oroszország törvénytelen háborújához hozzájáruló csaknem 400 jogi és magánszemély ellen bevezetett szankciókról is.

A média korábban arról írt, hogy az új amerikai katonai segélycsomag mintegy 125 millió dollár értékű felszerelést tartalmaz majd, amelyet az amerikai hadsereg raktáraiból fognak leszállítani.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)