Csütörtökön délután akár a fogyasztók felénél is áramszünet lehet

2024. augusztus 29., 10:50

Csütörtökön 14:00 és 21:00 óra között (közép-európai idő szerint) akár három fogyasztói csoportot (lépcső, „черга”) is lekapcsolhatnak egyszerre, ami azt jelenti, hogy régiónként a fogyasztóknak körülbelül a felénél lehet ütemezett áramszünet – jelentette az Ekonomicsna Pravda az Ukrenerho Nemzeti Energetikai Társaság sajtószolgálatára hivatkozva augusztus 28-án, szerdán este.

A nap fennmaradó részében két lépcső lekapcsolását tervezik, ami azt jelenti, hogy a fogyasztók egyharmadánál lehet áramszünet egyidejűleg.

Tájékoztatásul. Minden megye fogyasztóit, amelyek nem tartoznak a kritikus infrastruktúra objektumai közé, hat lépcsőbe (csoportba) osztják. Amikor három lépcső esetében alkalmaznak korlátozásokat, az azt jelenti, hogy az adott régióban a fogyasztók fele számára vannak érvényben ütemezett áramszünetek. Négy lépcső esetén a korlátozások akár a fogyasztók 70%-át is érinthetik régiónként.

Amikor a megyei energetikai társaság (oblenerho) egylépcsős áramszünetet alkalmaz, az napi 4 órás korlátozást, a kétlépcsős 8 órás, a háromlépcsős 12 órás, a négylépcsős pedig több mint 12 órás áramszünetet jelent.

Az oblenerhók feladata meghatározni, hogy ezt a terhelést miként osztják el napközben, mekkora lesz az áramszünetek hossza az egyes lépcsők esetében.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)