Biden és Starmer támogatásáról biztosította Kijevet

2024. szeptember 14., 10:34

Joe Biden amerikai elnök Washingtonban megbeszélést folytatott Keir Starmer brit miniszterelnökkel. A politikusok kijelentették, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni harcában – írta a találkozóról a korrespondent.net szeptember 14-én, szombaton hajnalban a Fehér Ház honlapjára hivatkozva.

A Biden-adminisztráció szerint a vezetők „mélyreható megbeszélést folytattak számos kölcsönös érdeklődésre számot tartó külpolitikai kérdésről”.

Biden és Starmer „aggodalmát fejezte ki” amiatt, hogy Irán és Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak, Kína pedig támogatja Oroszország védelmi ipari bázisát.

Amint a Politico írja, Biden és Starmer a Fehér Házban tartott négyszemközti találkozón megvitatták Ukrajna kérését, hogy engedélyezzék nagy hatótávolságú rakéták alkalmazását az Oroszországi Föderáció elleni háborúban.

„A vezetők azonban végül nem állapodtak meg arról, hogy Kijev engedélyt kapjon a csapásmérésre Storm Shadow rakétákkal katonai célpontokra az agresszor ország területén” – írja a kiadvány.

Starmer a megbeszélést követő sajtótájékoztatón többek közt jelezte, hogy a Storm Shadow rakétákkal kapcsolatban még nem született végleges döntés, és utalt arra, hogy a következő lépésekre az ENSZ Közgyűlésének e hónapban tartandó ülésén kerülhet sor.

Az újságírók azon kérdéseire válaszolva, mit gondol Putyin orosz diktátor szavairól, miszerint ha a Nyugat engedélyezi a mélységi csapásokat az Oroszországi Föderáció területére, azzal hadiállapotba sodorhatja a NATO tagállamait Oroszországgal, Biden kijelentette: „Nem nagyon gondolok Vlagyimir Putyinra”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)