Bírósági határidők szabálytalan elbocsátás esetén

2024. szeptember 1., 15:29 , 1225. szám

 „Meddig fordulhatok a bírósághoz, ha alaptalanul, szabálytalanul bocsátottak el?”

– Ukrajna Munkatörvénykönyve (Кодекс законів про працю України – a továbbiakban: Mtk.) 233. cikkelyének 2. bekezdése értelmében, amennyiben véleménye szerint alaptalanul, a vonatkozó szabályok megsértésével bocsátották el, önnek jogában áll a munkaügyi vita eldöntését kérve a bírósághoz fordulni attól a naptól számított egy hónapon belül, amelyen kézhez kapta az elbocsátására vonatkozó vállalati rendelet másolatát vagy a munkakönyvét. Ha a szabálytalanság az elbocsátásával kapcsolatos kifizetéseket érinti, három hónap áll rendelkezésére, hogy a bírósághoz forduljon attól a naptól számítva, hogy munkahelyén kézhez kapta a kimutatást az önt megillető kifizetésekről.

Amennyiben a munkával kapcsolatos jogait még a munkaviszony ideje alatt sértették meg, úgy az Mtk. 233. cikkelyének első bekezdése alapján három hónap áll a rendelkezésére, hogy a bírósághoz forduljon attól a naptól számítva, amelyen munkavállalóként tudomást szerzett a jogsértésről.

Az Mtk. 234. cikkelye értelmében indokolt esetben a bíróság később is dönthet úgy, hogy megújítja a 233. cikkelyben szereplő jogvesztő határidőket (vagyis lehetővé teszi, hogy mégis benyújthassa keresetét), ha kevesebb mint egy év telt el attól a naptól számítva, amelyen kézhez kapta az elbocsátására vonatkozó vállalati rendelet másolatát vagy a munkakönyvét, esetleg a kimutatást a végkielégítésről. Ám ehhez bizonyítania kell, hogy méltánylandó okból nem fordult korábban a bírósághoz.

hk