Menesztették az Ukrenerho vezérigazgatóját

2024. szeptember 4., 11:22 , 1226. szám

A Legfelsőbb Főparancsnok főhadiszállása augusztus 30-án úgy döntött, Vo­lo­di­mir Kudrickijnek, az Ukrenerho Nemzeti Energetikai Társaság vezetőjének le kell mondania tisztségéről – értesült a forbes.ua több független, a helyzetet ismerő forrástól. Egyikük szerint azonban Kudrickij nem hajlandó önként távozni. Az Ukrenerho sajtószolgálata nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezeket a híreket.

Ilyenkor a cég felügyelőbizottsága dönthet az Ukrenerho vezetőjének lemondásáról.

„Ha ők [a társaság felügyelőbizottsága] meghozzák ezt a döntést, akkor az ukrán állami vállalatok felügyelőbizottságainak függetlenségét el lehet felejteni” – vélekedett Olekszandr Harcsenko, az Energiakutató Központ igazgatója.

A főhadiszállás állítólagos döntésének oka, hogy nem készültek el az Ukrenerho alállomásai körül a védőszerkezetek, ami az augusztus 26-i nagyszabású orosz rakétatámadás után fennakadásokat okozott az áramszolgáltatásban.

„A Kudrickij elleni vádakat alaptalanoknak tartom” – mondta Harcsenko. Az Enerhoatom és az Ukrhidroenerho hasonló problémákkal küzd – tette hozzá.

Az Ukrenerho az ukrán energiarendszer üzemeltetője, az ország energiabiztonsága a társaság stabil működésétől függ. Volodimir Kudrickij 2025 augusztusáig szóló szerződés alapján tölti be a társaság igazgatótanácsának elnöki posztját.

Tavaly a kormány jóváhagyta 9,7 milliárd hrivnya kiutalását az Ukrenerho számára az alállomások védelmére. Ám ezek a pénzek a bürokratikus eljárások miatt hosszú ideig nem álltak a cég rendelkezésére – mondta el Kudrickij a Forbesnak adott interjújában.

2024 júliusában az Európai Unió 100 millió eurós támogatást nyújtott az Ukrenerhónak a létesítmények védelmére és helyreállítására. A teljes körű háború kezdete óta az Ukrenerho legalább 1,5 milliárd eurós nemzetközi segélyt vont be.

Jurij Bojko, az Ukrenerho felügyelőbizottságának tagja szerint a 2024. augusztusi állapot szerint Ukrajna legnagyobb alállomásainak kulcsfontosságú berendezéseit több mint egy éve védik az első védelmi szint szerkezetei (gabionok), most pedig épül a második szint: betonszarkofágok, amelyek egy része már el is készült.

* * *

A cikk megírása után jelentette az Ukrajinszka Pravda, hogy az Ukrenerho felügyelőbizottságának határozatával menesztették tisztségéből Volodimir Kudrickijt. Négy felügyelőbizottsági tag a felmentés mellett szavazott, kettő ellene.

A Forbes azt írja, hogy Kudrickij menesztése után Olekszij Breht, az igazgatóság tagja vette át megbízott vezetőként az Ukr­enerho irányítását.

(zzz/forbes.ua)