Tanévnyitó a Viski Kölcsey Ferenc Líceumban

2024. szeptember 4., 13:00 , 1227. szám

A Viski Kölcsey Ferenc Líceumban 14 elsős tanuló számára szólalt meg az első csengő.

Az állami és a nemzeti himnusz elhangzása után a jelenlévők egyperces csenddel adóztak a háborúban elhunytak emlékének.

Az ünnepséget Popovics Ildikó, az iskola nevelői igazgatóhelyettese nyitotta meg Maria Montessori gondolatával, aki a gyermek lelkét lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonlította, ahová magának a gyermeknek kell bevésnie a képzeteket.

Ezt a gondolatmenetet folytatta Jenei Károly református lelkész, aki nemcsak a kis elsősökhöz, de a végzősökhöz is szólt. Luther Márton szavait idézte: „Abba nincs beleszólásom, hogy a madarak a fejem felett repülnek, de az az én felelősségem, hogy hagyom-e őket a fejemen fészket rakni…” Rajtunk múlik, hagyjuk-e, hogy a külvilág történései befészkeljék magukat az elménkbe, a lelkünkbe és a szívünkbe. Ezekben a vészterhes időkben ez a legfontosabb feladatunk: a magunk kis világát, a családunkat, a közösségeinket széppé formálni és túlélni, közben pedig Pál apostol intelmeit követve: szeretni. Mert ha tetteinket ez irányítja, betöltjük az Isten törvényét. Enélkül azonban semmik vagyunk.

A következőkben Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, az iskola volt tanára fordult a jelenlévőkhöz, felhívva a figyelmet a tanulás fontosságára, értékeink megőrzésére, megmaradásunkra.

Ezek után Varenka Renáta, a Viski kistérség alpolgármester asszonya köszöntötte a kis elsősöket, megköszönte a tanárok lelkiismeretes és odaadó munkáját. Sok erőt, szerencsét és jó egészséget kívánt a következő tanévhez.

Ezt követte az elsősök ünnepi műsora és fogadalomtétele. Idén is, mint minden évben, a Rákóczi Szövetség értékes ajándékot, felszerelt iskolatáskát adományozott a kis nebulóknak.

A köszöntések sorát a líceum igazgatója, Czébely Ilona zárta. Örömét fejezte ki, hogy ezekben a nehéz időkben is van miért hálát adni, hiszen 14 elsős tanulóval bővült az iskola közössége. Köszönetet mondott a szülőknek, akik intézményünk mellett döntöttek, mert fontosnak tartják anyanyelvünk, identitásunk megőrzését és továbbadását. Az igazgatónő mindenki számára egészséget, békét, erőt és bölcsességet kívánt az új tanévhez.

Az első csengő megszólalásával kezdetét vette a 2024–25-ös tanév.

A végzős tanulók elkísérték a kis elsősöket a község templomaiba, majd egy-egy szál virágot helyeztek el az elesettek emlékparkjában.