Ukrajnában meghirdették az első földbérleti árveréseket

2024. szeptember 5., 17:53 , 1226. szám

Az Állami Vagyonkezelő Alap (FDMU) elindította az első 16 aukciót az állami mezőgazdasági földterületek bérbe adására a Прозорро.Продажі elektronikus vagyon­árverési rendszer segítségével – jelentette a forbes.ua Vitalij Kovalra, az FDMU vezetőjére hivatkozva augusztus 30-án. Az első 100 000 hektárnyi bérbe adott földterületből az FDMU évi 1 milliárd hr bevételre számít.

Ezúttal Vinnicja megyében található földekről van szó, amelyek összterülete 1 075 hektár. A következő régiók, ahol állami földterületek válnak elérhetővé – azaz bérelhetővé – Hmelnickij, Kirovohrad, Kijev és Zaporizzsja megyék lesznek.

Az FDMU az év végéig csaknem 100 000 hektár állami mezőgazdasági földterületet tervez elektronikus árverésre bocsátani Ukrajna 20 megyéjében.

A földrészlegek területe 1 ha és 4 000 ha között változik. Mindegyiket külön tételként bocsátják online aukcióra, ami lehetővé teszi nagyobb és kisebb területek bérlését egyaránt. A kikiáltási ár az árveréseken a földrészleg értékének 12%-a.

Az aukción való részvételhez ki kell választani a kívánt tételt, regisztrálni az elektronikus platformon, be kell fizetni a hozzájárulást. A nyertes egynyáriak telepítése esetén legfeljebb 14 évre, többéves ültetvény céljaira 25 évre szerezhet bérleti jogot, a bérleti díjat egy évre előre kell megfizetni.

Az első szakaszban az FDMU egymilliárd hrivnya bevételre számít, az összes állami mezőgazdasági terület – mintegy 800 000 hektár – konszolidálása és bevonása esetén ez az összeg 8 milliárd hrivnyára emelkedhet.

Az állami mezőgazdasági földek összterületét jelenleg közel 806 ezer hektárra becsülik, amiből 386 ezer hektár az FDMU, 277 ezer ha a Nemzeti Agrártudományi Akadémia, 99 200 ha az Igazságügyi Minisztérium, több mint 40 ezer ha pedig más minisztériumok kezelésében van.

(szcs/forbes.ua)