Súlyosbodik a kanyaróhelyzet Kárpátalján

2024. szeptember 7., 09:27

Kárpátalján a kanyaró miatti járványhelyzet súlyosbodása 2024 májusa óta figyelhető meg. Erről Miroszlav Bileckij, a megyei adminisztráció vezetőjének első helyettese tájékoztatott.

Az év eleje óta 48 kanyarós esetet regisztráltak, ebből 43-at gyermekek körében. Tavaly ugyanebben az időszakban mindössze 1 kanyarós esetet észleltek a megyében.

A megbetegedést most Munkács, Huszt, Ungvár és Técső környékén regisztrálják. A be nem oltottak, különösen az 5 és 14 év közötti gyermekek betegednek meg kanyaróban.

„A kiemelt járványellenes intézkedések, különösen a védőoltások végrehajtásának köszönhetően sikerült lokalizálni a betegség gócát, megakadályozni tömeges terjedését” – jegyezte meg a régióvezető első helyettese.

Hozzátette azt is, hogy az új tanév kezdetével megnő a kanyaró elterjedésének kockázata az oktatási intézményekben, különösen a be nem oltott tanulók körében.

A védőoltás az egyetlen hatékony megelőzés a kanyaró ellen. Az ukrán nemzeti oltási naptár szerint a gyermekeket 12 hónapos korban és 6 éves korukban oltják be kanyaró, mumpsz és rubeola ellen.

(VV/ko.net.ua)