Sürgősen véradókat keresnek Kárpátalján

2024. szeptember 7., 19:13

Amint arról a Szuszpilne Uzshorod beszámolt, jelenleg kivétel nélkül minden vércsoportra nagy szükség van a regionális vérátömlesztési központban.

Bárki adhat vért a kárpátaljai megyei vérátömlesztő állomáson hétfőtől péntekig kijevi idő szerint 9:00 és 14:00 óra között a következő címen: Ungvár, Ivan Csendej utca 15.

Ki lehet véradó?

Véradó 18 éven felüli, 50 kg feletti testtömegű személy lehet.

A következő betegségekben szenvedő személyek nem adhatnak vért: AIDS, HIV-fertőzés, szifilisz, hepatitis, tuberkulózis, brucellózis, rosszindulatú daganatok, vérbetegségek, központi szervi megbetegedések, idegrendszeri betegségek, teljes hallás- és (vagy) beszédhiány, mentális betegségek, kábítószer-függőség, alkoholizmusban szenvedők, szív- és érrendszeri betegségek, légzőszervi, emésztőszervi betegségek, máj- és epeúti betegségek, vese-, bőrbetegségek stb.

Hogyan készüljünk fel a véradásra?

A véradás reggel történik. Előtte eleget kell aludni, és előző nap ne szabad túlhajszolni magunkat. A véradás előtt 48 órával tilos alkoholt vagy gyógyszereket fogyasztani.

A véradás előtti nap folyamán egyszerű diétát kell követni, lemondani a tejtermékekről, tojásról, zsíros húsokról, kolbászról, füstölt ételekről, rágcsálnivalókról és gyorsételekről, édességekről.

A menü alapja a szénhidrátok, zabkása, tészta, burgonya (sült vagy főtt), kenyér kell legyen. Jobb, ha csak növényi zsírokat, húst és halat fogyasztunk. A véradás előtti reggeln könnyű reggelit kell fogyasztani, például zabkását vízen vagy édes teát keksszel. Jobb, ha nem iszunk kávét sem az eljárás előtt, sem utána.

A véradást követően lehetőség szerint 12 órán keresztül kerülni kell a jelentős fizikai megterhelést és az alkoholfogyasztást, sokat kell enni és több folyadékot fogyasztani.

(VV/ko.net.ua)