Juscsenko új rendelete a választásokról

2007. augusztus 10., 10:00 , 343. szám

Viktor Juscsenko államfő új, módosított, sorrendben immár a negyedik rendeletét adtak ki július 31-ei dátummal az előrehozott parlamenti választásokról.

A módosított rendeletnek a választások szeptember 30-ai időpontjáról rendelkező első cikkelyében az államfő megindokolja, hogy a Legfelsőbb Tanács legitimitásának elvesztése miatt volt kénytelen elrendelni a rendkívüli parlamenti választások megtartását, amire a rendelet új címében is utalás történik. Juscsenko pontosította a rendelettel kapcsolatos jogi normatívákra való hivatkozásokat, és ugyancsak pontosította a választási kampány kezdetének időpontját, mely szerint a kampány augusztus 2-án, két hónappal a választások előtt vette kezdetét.

A negyedik elnöki rendelet végképp meghiúsította Olekszandr Moroz házelnök próbálkozásait a parlament rendkívüli ülésének összehívására és a rendkívüli parlamenti választások megtartásának megakadályozására. A koalíciót alkotó két másik politikai erő, a Régiók Pártja és az Ukrán Kommunista Párt bekapcsolódott a választási kampányba, így a Moroz által vezetett, a parlamentbe való bekerülésre esélytelen Ukrán Szocialista Pártnak sincs más választása. (bj/korrespondent.net/president.gov.ua)