A KMPSZ természetvédelmi tábora

Természetismeret, lovaglás, csillagászat

2007. augusztus 3., 10:00 , 342. szám

Július 23-28. között immár hetedik alkalommal került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében a Természetismereti és Természetvédelmi Sátortáborra, melynek - korábban Nagydobrony - ezúttal első alkalommal Salánk adott otthont. Az évek óta visszajáró táborozók így most egy új környezetben kutathattak.

A Kohut Erzsébet főiskolai előadó, táborfelelős vezette kísérőtanári gárda az előző táborok tapasztalataihoz hasonlóan szervezte meg a mostanit is. A gyerekek kirándulások során az itt található vizek és erdős helyek növény- és állatvilágát tanulmányozták. A vezetők a kalauzolás közben külön figyelmet szenteltek az itt található élőhelyek bemutatásának, kiemelve a bennük élő védett fajokat. A természetismeret mellett a gyerekek számára egyéb programokat is szerveztek: kézműves-foglalkozásokat, lovaglást, íjászatot. Csütörtökön Kész Barnabás helyi középiskolai tanár, hagyományőrző vezetésével a táborozók a Helmec-hegyre szervezett egész napos túrán vettek részt. Lehetőség volt még Salánk nevezetességeinek - a szoborparknak, a Mikes-kútnak stb. - a megtekintésére is. Nagy tetszést aratott az éjszakai csillagászati program, valamint a közös beszélgetések: ezeken a környezetvédelemről, a globális felmelegedés, a környezetszennyezés problémáiról és ezek megoldásáról volt szó. Pénteken természetismereti vetélkedőre és "fabatkavásárra" került sor, ahol a hét különböző feladatainak teljesítése során pont helyett kapott "fabatkákat" válthatták be ajándékokra, melyeket a Dorcas kárpátaljai segélyszervezete és a KMPSZ biztosított.

A Salánki Erdészethez tartozó erdőszélen lebonyolított táborozáson közel 50 gyerek, kísérőtanár és főiskolai gyakornok vett részt.

-halász-