A munkácsi líceum diákjai az anyaországban

Olvasói levél

2005. szeptember 30., 10:00 , 246. szám

Testvériskolánk, a Nyíregyházi Szent Imre Gimnázium meghívására szeptemberben a Szent István Líceum diákjai az anyaországba látogattak. Elsőként a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás kérdéseit is felvető konferencián vettünk részt, majd megismertük Nyíregyháza nevezetességeit, hallhattunk a város politikai és kulturális életéről.

Másnap Ópusztaszeren a múzeumok után megcsodálhattuk a lenyűgöző Feszty-körképet. Büszkén hallottuk, hogy a képen a Munkácsot körülölelő hegyek vannak megörökítve. Délután már a szegedi dómban voltunk.

Vasárnapi szentmisére az egri bazilikába mentünk, aztán megszemléltük a város nevezetességeit. A várban megtudtuk, hogy a kazamatarendszert Dobó István alakította ki a lőszer tárolására és a várvédők befogadására. A várvédők vízzel teli korsókkal, illetve dobra szórt borsószemekkel figyelték, nem hatoltak-e illetéktelenek a várba, ezek a "műszerek" ugyanis a legkisebb mozgást is érzékelték. Jártunk a hősök termében (itt helyezték el Dobó István síremlékének másolatát), s egy hatalmas tölgyfa alatt Gárdonyi Géza nyughelyénél is megállhattunk.

Nyíregyházán végül elbúcsúztunk vendéglátóinktól, köszönetet mondva a gazdag programért, vendégszeretetért.

Demjén Izabella,