Ügyészségi eljárás a környezetszennyező anyagok ügyében

Több mint 4 ezer tonna ipari hulladék került Ukrajnába

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

A megyei ügyész bűnügyi eljárást indított környezetszennyezés okán a Magyarországról szállított káros anyagok és ipari hulladékok ügyében - adta hírül a hét elején a megyei ügyészség sajtótitkársága.

2001 óta szállított Ukrajnába, azon belül a Beregszászi járásba ipari hulladékot a debreceni ELTEX céggel együttműködve az Ózon magánvállalkozás.

A 4 ezer tonnát meghaladó káros ipari hulladék vasúton érkezett Magyarországról. Az előzetes ismeretek szerint a zsákokban tárolt porszerű anyag ásványi, valamint szerves és szervetlen anyagok vegyülete, melynek veszélyességi foka egyelőre nem tisztázott. Az előzetes adatok szerint az adott ipari hulladék csak szigorú előírások betartásával tárolható. Az Ózon megszegte ezeket a szabályokat, amikor a vegyi anyagokat egyes beregszászi vállalatok nyílt lerakatain helyezte el, meggyőzve a tulajdonosokat arról, hogy az anyagok nem károsak az egészségre és a környezetre. A járásba ily módon több mint 500 tonna ismeretlen összetételű vegyi anyag került.

A "Premix" keverékanyag tárolási körülményeinek vizsgálatakor megállapították, hogy a zsákok megrongálódtak, tartalmuk szétszóródott, melyet jelenleg szabadon mos az eső, illetve fúj a levegőbe a szél. A nevezett anyagból a város működő kenyérgyárának területén is találtak az illetékesek.

Jurij Benca megyei főügyész bűnügyi eljárást indított a talaj és a levegő emberi egészségre káros anyagokkal történő szennyezése okán. Az üggyel a beregszászi járásközi ügyészség foglalkozik - áll a megyei ügyész sajtótitkárának közleményben.

-nagy-