Beregszászi színház: "Legyen civil kurázsink!"

Februárban is folytatódik a jótékonysági akció

2005. február 11., 09:00 , 213. szám

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyarországi Független Magyar Művészeti Alapítvány (FMKA) civil kezdeményezést indított a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház tíz éve romos épületének felépítésére. Az akció keretében a beregszászi társulat számos előadást tart, melyek bevételét nekik szánják a fogadószínházak.

Legutóbb február 9-én és 10-én Budapesten, a Nemzeti Színház nagyszínpadán játszott a beregszászi társulat. A produkciók bevétele a beregszászi színházat szolgálja.

A féléves akciósorozat szervezésében jelentős részt vállalt Böjte József neves magyar filmes személyiség, filmrendező, az FMKA kurátora, aki minapi nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta, alapítványuk legközelebb a szabolcsi megyeszékhelyen szervez segélykoncertet a beregszászi színház felépítésének támogatására. A február 15-i koncerten a Republic együttes és a Budapest Klezmer Band lép fel a nyíregyházi sportcsarnokban.

Böjte József tájékoztatása szerint eddig hét budapesti és hat vidéki színház hívta meg a beregszászi művészeket, s az előadások bevételét az építkezés költségeire fordítják. Hat színház egyik saját előadásának jegyárát ajánlotta fel, így például a budapesti Operettszínház, a Madách és a Vígszínház. Május végén a budapesti Erkel Színházban ugyancsak adományozási céllal szerveznek hangversenyt, majd június 4-én a Nemzeti Színházban gálaestet tartanak, amelyen minden segíteni akaró művész felléphet.

A Művészeti Alapítvány külön folyószámlát nyitott a K&H banknál, a színház rekonstrukcióját támogató összes bevétel, adomány számára: "Beregszászi Nemzeti Színház". K&H Bank: 10201006-50259247. A számla felügyeletét a Kurátor Kft. vállalta. Az akció védnökei: Bodor Pál, a Kuratórium elnöke, Böjte József, alapító, Jancsó Miklós, alapító, Törőcsik Mari, színművész.

MTI/-nagy-