Hidi Erika: "Ma már helybe jön az áru"

Kereskedés kicsiben

2005. január 14., 09:00 , 209. szám

A rendszerváltást követően a kisközségi állami élelmiszerüzletek gyakorlatilag teljesen felszámolódtak. Ezek helyén vagy helyett hamar megjelentek a családi vállalkozásban létrehozott mini ábécék, melyek legtöbbje megtalálta vásárlóközönségét és nyereséggel működik ma is. A nagydobronyi Hidi Erika könyvelői állása mellett kezdett önálló vállalkozásba és három éve üzemeltet két mini üzletet, valamint egy gyorsbüfét a falu központjában lévő piacon. Nagydobronyban ma ezen a téren meglehetősen nagy a konkurencia, nincs olyan utca, ahol ne működne legalább egy, de inkább két vegyeskereskedés.

A mini üzletek sajátja, hogy kifejezetten szűk, a közelben lakó vásárlói kört látnak el a legszükségesebb háztartási cikkekkel. A viszonylag kis forgalom előnye, hogy aránylag szerény az azután fizetendő adó, meghatározott kereten belül jelenleg 85 hrivnya. Ugyanakkor, ha a vállalkozónak alkalmazottai vannak, pl. eladó vagy könyvelő, máris megugrik az államkasszába befizetendő adók, járulékok és kötelező biztosítások összege. Ezt viszont már csak kevesen tudják kigazdálkodni.

"Nálam csak a piaci büfében dolgozik főállású alkalmazott, az otthoni két ABC-ben családtagjaim végzik a teendőket. A kereskedő munkáját nehezíti a szakszerű könyvelés, mivel szinte minden hivatalos szabály, nyomtatvány, elvárás folyamatosan változik. Jómagam könyvelő vagyok, így eligazodom a havi, negyedévi, évi rendszerességgel "leadandó" adópapírok között. Másnak erre is külön munkatársat kell alkalmaznia" - mondja a vállalkozó.

Mint megtudjuk, a korábbi évekhez képest sokat változott az árubeszerzés jellege és módja, miután ma már ügynökök garmadája járja az üzleteket, szakzsargonban "tocskákat", és kínálja megbízója áruját.

"Mondhatni, helybe jön az ásványvíz, az üdítőital, a sör, amit maguk a terjesztők szállítanak rendszeresen, megtakarítva a tárolás gondját is. A fagylaltot, fagyasztott árut hűtőautó szállítja, így nem olvad le, mire ideér. Sok terméket az ungvári nagykereskedelmi piacról szállítunk. Ez viszont nem biztos megoldás, mivel a piacon hol van, hol nincs megbízható, minőségi áru. Ezért ezekből itthon raktározunk, hogy a vevőnek lehetőleg sose kelljen azt mondani, hogy ez vagy az a termék éppen elfogyott. Ami a forgalmat illeti, Nagydobronyban leginkább az őszi betakarítás idején, "krumpliszezonban" vásárolnak itthon az emberek, ilyenkor, télen viszont érezhetően visszaesik a forgalom" - mondja az üzletvezető.

dózsa