A szép frizura idő- és pénzigényes

Kontyért, divatos lokniért akár 100 hr is fizethető

2004. június 11., 10:00 , 178. szám

Vitathatatlan, hogy többnyire szeretünk "jól kinézni". Ennek egyik feltétele az ápolt haj, az arcformához illő frizura. A fodrászatba járás ugyanakkor pénztárca kérdése is, így sokan csak valamely nevezetes alkalom – esküvő, bankett, bál stb. – előtt ülnek fodrásztükör elé.

Hűvösebb időben az ember kénytelen sapkát, kalapot viselni, ami nem különösebben kedvez a frizurának. Mint azt az egyik munkácsi szépségszalonban elmondták, ilyenkor a fodrász leleményességén múlik, hogy a hajforma a sapka lekerülése után is mutatós maradjon.

Napjainkban nincs kizárólagos divatfrizura, a lényeg, hogy a hajkorona egyedi, ízléses legyen. A hosszú hajú fiatal hölgyek körében tovább hódít a konty, ami kiemeli az arcformát és egyben előkelő tartást ad.

A hajszínt illetőleg a legvilágosabb szőkétől a mélyfeketéig szinte minden árnyalat kedvelt. Egyedül a korábban évekig "tuti befutó" borvörösek, mahagónik mentek ki a divatból. Az igazán trendi az, ha a haj valamely szín különböző árnyalataiban pompázik. Ezt melírrel vagy ún. satírozással lehet elérni.

"Vannak olyan tizenéves vendégeim, akik egyfajta feltűnési viszketegségből lilára, zöldre, rózsaszínre festetik hajukat. Később ez elmúlik, és a legtöbben csak az első ősz hajszálak megjelenésével kérnek ismét hajfestést. Általában az a jellemző, hogy a negyvenes-ötvenes nők az eredeti hajszínüknél egy tónussal sötétebb vagy világosabb árnyalatot választanak, míg a "bevállalósabb" harmincasok teljesen megváltoztatják hajszínüket. A huszonévesek abszolút rugalmasak, szeretnek az éppen aktuális divatszínben pompázni" – mondja a szakember.

Ki az, aki heti rendszerességgel keresi fel fodrászát? Aki mind anyagilag, mind időben megengedheti ezt magának, illetve akinek munkahelyi beosztása megköveteli a makulátlan, esetleg látványos megjelenést. Amennyiben kisebb az erre áldozható keretünk, jó minőségű hajhab, -zselé vagy -lakk segítségével magunk is készíthetünk elegáns frizurát. A hajformázáshoz persze jól jön némi gyakorlat, ezért a fodrászati "szeánszok" alkalmával érdemes megfigyelni a mesterek által alkalmazott frizurakészítési fogásokat, eljárásokat.

A szép frizura alapja azonban mégiscsak maga a haj. A reklámokban se szeri, se száma a "kiváló hatású" és "különleges összetevőjű" hajápolási szereknek, ám valójában máig nincs "csodaszere" a naponta zsírosodó vagy éppen törékeny, száraz, fénytelen hajnak. Mi a megoldás?

Kérjünk szakembertől tanácsot a hajtípusunkra, hajproblémánkra vonatkozóan. A legdrágább szer sem segít, ha épp az ellenkező hatást fejti ki, mint amire szánjuk. Tartsuk szem előtt, hogy a haj belülről táplálkozik, ezért ne akarjuk külsőleg kezelni. Minden hajproblémának megvannak a maga testi, esetleg lelki okai, amit egyetlen sampon vagy balzsam sem old meg.

"Kerüljük a mindennapos hajmosást, és lehetőleg ne reggel mossunk hajat, főleg nem télen. Egy jó fazonú frizura kellő tupírozással és fixálással legalább három napig épen marad. Ne változtassunk hetente sampont, s ha már semmi sem segít, mossunk hajat egy tojássárgájával és öblítsük sörrel vagy forrázott csalánlével. Tartós korpásodás esetén jót tesz az ún. "Őía" gyógynövényből készült hajpakolás. Néha a hajtípusunknak legmegfelelőbb sampon is veszít hatásából. Ilyenkor érdemes időszakosan valamely semleges, lehetőleg gyógynövényi vagy csecsemőknek készült átlátszó, illatmentes samponnal pihentetni a hajat és a fejbőrt" – hangzik a szakember tanácsa.

V. N.

A frizura ára nagyban függ attól, milyen fodrászszalonban készült. A privatizált, korábbi állami "nagyfodrászatok", illetve a kevésbé felkapott, két-három székes mini-fodrászüzletek rendszerint mérsékelt árszinttel dolgoznak. A "menő" üzletek ezzel szemben elég borsos áron kínálják szolgáltatásaikat.

A "normál" áraknál maradva, a hajvágás átlagosan 6-10 hrivnyába kerül, szárítással-formázással 10-15 hr. A hajfestés ára hajhossztól függően 5-20 hrivnya, a melírozás, satírozás 15-30 hrivnyába kerül. A munkaigényes alkalmi frizura – konty, berakás, lokni – sem éppen olcsó, ezekért 50-100 hrivnyát is fizethetünk. Az egyszerűbb frizurák ára 20 hr körül mozog.