Soós Kálmán-emléknap a Rákóczi-főiskolán

2013. október 17., 08:22 , 666. szám

Soós Kálmán fiatalon elhunyt rektorunk tiszteletére a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvánnyal együttműködve Soós Kálmán-emléknapot szervezett Kálmán-naphoz közeledve 2013. október 12-én. Az emléknap keretein belül több alprogram került megrendezésre.

Elsőként a Soós Kálmán Hallgatói Emlékkonferencia vette kezdetét, mely a Rákóczi-főiskola 5. évfolyamos hallgatói számára volt meghirdetve. A nyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Jámbor Éva, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzul asszonya, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Brenzovics László, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány elnöke, Soós Katalin, a néhai Soós Kálmán özvegye, Szabó Géza történész, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Csatáry György, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem- és Társadalomtudományi Tanszékének vezetője.

A konferenciára 12 hallgató jelentkezett, akik egy szekción belül mutatták be kutatási témájukat. Az előadásokat szakmai zsűri pontozta.

Az emlékkonferencia az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

Az emléknap folytatásaként ösztöndíjátadó ünnepségre került sor, mely során Magyarországon szerzett felsőfokú oklevelek (diplomák) és PhD-/DLA-fokozatok ukrajnai honosításának támogatására vonatkozólag vehette át ösztöndíját a 10 jelentkező, melyet a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által folyósított támogatás tett lehetővé ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára.

Az átadóünnepség kezdetén Brenzovics László, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy akik itt megjelentek, azok már duplán teljesítettek, hisz Magyarországon és Ukrajnában is bizonyítottak. Ezenkívül köszönetét fejezte ki a támogatónak azért, hogy anyagi támogatást nyújt azoknak, akik a hosszas utánajárást vállalva Ukrajnában is elismertették megszerzett diplomájukat.

A Soós Kálmán-emléknap harmadik alprogramja a Zrínyi Ilona Szakkollégium felvételi vizsgája volt, ahol a 21 pályázó 2 szekcióban adott számot tudásáról a szakmai zsűri előtt.

A megmérettetést követően 14 hallgató nyert felvételt a Zrínyi Ilona Szakkollégiumra, ahol egy tutor vezetésével 10 hónapig tartó kutatómunkát végeznek majd Kárpátaljához kötődő témában.

gja