A kárpátaljai magyarok Petro PorosenkoBlokkját támogatták

Várhatóan lesz magyar képviselő az ukrán törvényhozásban

2014. október 30., 05:30 , 720. szám

Az Európa-párti erők győzelmét eredményezte az előre hozott parlamenti választás Ukrajnában. A vasárnap megrendezett voksoláson az ország lakosságának 52,4%-a járult az urnákhoz. A pártlistás eredmények alapján hat pártnak sikerült átlépnie a bekerüléshez szükséges 5%-os küszöböt.

Az eredmények 98,70%-os feldolgozottsága szerint a pártlistákra leadott voksok alapján első helyen szerepel az Arszenyij Jacenyuk vezette Népi Front (Narodnij Front) 22,2%-kal, közvetlenül mögötte a Petro Porosenko Blokk 21,8%-kal, harmadik helyen van az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés (Szamopomics) nevű párt (11,0%), negyedik a Jurij Bojko vezette egykori Régiók Pártjából szerveződött Ellenzéki Blokk (Opozicij­nij Blokk) (9,4%), ötödik Oleh Ljasko Radikális Pártja (7,4%), hatodik Julia Timosenko Haza (Batykivscsina) Pártja (5,6%).

A megszerzett mandátumok alapján a választások „győztese” Petro Porosenko Blokkja, várhatóan ők rendelkeznek majd a legtöbb képviselővel. A számítások szerinti eredmények alapján 127 parlamenti mandátumra számíthatnak: 64 képviselőjük egyéni körzetekből, 63 pedig pártlistáról kerül majd be. A mandátumokat illetően második helyen végzett a Népi Front, Jacenyuk pártjának 85 parlamenti képviselője lehet: 65 helyre számíthat listáról, 20 képviselői helyre egyéniből. Az Önsegítés (Számopomics) 33 honatyát adhat (32 listáról, 1 egyéniből), az Ellenzéki Blokk (Opozicijnij Blokk) 29 képviselői helyet tudhat magáénak (27 listáról, 2 egyéniből), Ljasko Radikális Pártjának 22 képviselője lehet, mindegyik listáról, Timosenko pártja pedig 19 képviselővel (17 listáról, 2 egyéniben) kerülhet be a Legfelsőbb Tanácsba. Huszonhét egyéni körzetben nem sikerült megrendezni a választásokat, további 58 képviselő pedig egyéni körzetekből került be, egyéniben szerzett mandátumot például néhány szélsőséges szvobodás és a Pravij Szektor vezetője, Jaros is.

Kárpátalján az országosnál alacsonyabb volt a szavazókedv, a vasárnapi választás során a régióban nyilvántartott választópolgárok 44,67%-a élt szavazati jogával. A megyében összesen hat választási körzetet alakítottak ki, a tömbben élő magyarság a 68. számú Ungvár központú, a 69. számú Munkács központú és a 73. számú Nagyszőlős központú körzetekhez tartozott. A legnagyobb aktivitás az Ungvár központú 68. számú választókörzetben volt (61%), a Munkács központú 69. körzetben 44%-os, a 73. Nagyszőlős központú és a 70. Szolyva központú körzetekben 37,6%-os és 37,9%-os részvételt regisztráltak, a legalacsonyabb aktivitás a 72. számú Técső központú választókörzetben (32,7%) volt. A pártlistás eredmények alapján a megyében a Petro Porosenko Blokk nyerte a választásokat, a BPP a szavaztok 30,7%-át gyűjtötte be, második a Népi Front – 25,2%, harmadik az Önsegítés (Szamopomics) 7,8%, negyedik helyen a Zasztup Országos Agráregyesület – 7,3%, ötödik pedig Ljasko Radikális Pártja – 6,8%. A Petro Porosenko Blokk támogatottsága a magyar falvakban volt a legnagyobb. A magyar településeken élő lakosság 42%-a adta voksát az elnök nevét viselő pártszövetségre, vélhetően azért, mert listájának 62. helyén szerepelt Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, aki – a választási eredményeket figyelembe véve – úgy tűnik, bekerült az ukrán törvényhozásba, így vélhetően lesz magyar képviselő az ukrán parlamentben.

Az egyéni körzetek tekintetében Kárpátalján az előzetes közvélemény-kutatások előrejelzéseinek megfelelően a Baloga testvérek nyerték meg a körzetek jelentős többségét. A 69. számú Munkács központú körzetben első helyen végzett Viktor Baloga 61,9%-kal, a 71. számú Huszt központú körzetben Pavlo Baloga nyert 44,6%-kal, a 73. Nagyszőlős központú körzetben Ivan Baloga lett az első 44,8%-kal. Szintén Balogáék jelöltje volt a 70. számú Szolyva központú körzet győztese Mihajlo Lanyo, aki a szavazatok 38,7%-át gyűjtötte be és a 72. Técső központú választási körzet győztese, Vaszil Petyovka (68%). A megyében található egyéni körzetek közül a legnagyobb küzdelem a 68. Ungvár központú körzetben alakult ki, a megmérettetésből győztesen a BPP által támogatott Robert Horvat került ki, aki 21,5%-kal maga mögött hagyta legfontosabb választási ellenfelét, a körzet korábbi képviselőjét, az egykori PR-s Vaszil Kovacsot.

Darcsi Karolina,

Lehoczky Tivadar Intézet