Kolozsvári magyar ifjúsági szervezetek sérelmezik az egynyelvűséget

2015. január 15., 09:57 , 731. szám

Sérelmezik a kolozsvári magyar ifjúsági szervezetek, hogy Kolozsvár polgármesteri hivatala nem tartotta magát a vállalt többnyelvűséghez, és kizárólag román nyelvű rendezvénnyel nyitotta meg a 2015-ös évet, amelyben Kolozsvár az Európa ifjúsági fővárosa címet viseli.

A hat ifjúsági szervezet által jegyzett közleményben a magyar fiatalok döbbenetüknek adnak hangot amiatt, hogy az ifjúsági főváros szilveszter éjszaka tartott kolozsvári nyitórendezvényéről hiányoztak a többnyelvű feliratok. Amint emlékeztettek rá, a programsorozatot szervező Share Föderációba tömörült szervezetek kialakítottak egy többnyelvű kommunikációs stratégiát, amelyet a főváros logója is sugall.
,,A logó szerepelt a szilveszteri eseményen osztogatott zászlókon, és bár ez alapvetően többnyelvű, a polgármesteri hivatal mégis gond nélkül átalakította, és csak a román feliratot hagyta rajta” – állítják közleményükben a magyar szervezetek. Emlékeztettek: Emil Boc polgármester korábban vállalta, hogy az ifjúsági főváros rendezvényein öt hivatalos nyelven: románul, magyarul, angolul, németül és franciául kommunikálnak. Az ötnyelvűséget a város abban a pályázatban vállalta, amellyel elnyerte a címet.   
Az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE), a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (Kifor), a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) közös találkozót kezdeményezett Emil Boc polgármesterrel, hogy arról egyeztessenek: miként lehet biztosítani a felvállalt többnyelvűséget az európai ifjúsági főváros keretében.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)