Most–Híd: Törvénytelen az állampolgárság visszaszerzését lehetővé tévő rendelet

2015. február 10., 18:28 , 735. szám

Abszurdnak, törvénytelennek és az önkényuralmi rendszerre emlékeztetőnek tartja a szlovák belügyminisztériumnak az állampolgárság visszaszerzését lehetővé tevő, februártól alkalmazni kezdett rendeletét a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt. A párt vezető politikusai ezzel kapcsolatos álláspontjukat a pozsonyi törvényhozásban megtartott sajtótájékoztatón ismertették múlt csütörtökön.

A szlovák belügyminisztérium múlt héten kezdte meg annak a decemberben bejelentett miniszteri rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelynek alapján „államérdekből” az érintettek egy része, miután kérvényezte, visszakaphatja elveszített szlovák állampolgárságát. A kérvényeket a szaktárca bírálja el, az egyik megítélési szempont az, hogy az érintett személy az adott időpontban rendelkezett-e „bejegyzett” lakhellyel abban az országban, amely állampolgárságának felvétele után a szlovákot elveszítette.
„Az, hogy egy miniszter jóakaratán múlik, hogy valakinek visszaadja-e az állampolgárságát vagy nem, az nem egy demokratikus jogállamra jellemző, hanem csak a totalitárius rendszerekre” – mondta a szlovák belügy rendeletéről Gál Gábor, a Most–Híd parlamenti képviselője.

(MTI/Kárpátalja)