Csípések, fertőzések, utazási tudnivalók

2015. július 22., 10:05 , 758. szám

Habár az elmúlt hetekben bőven kijutott az esős, didergős – sokak számára emiatt megfázós – napokból, mostanra már a nagy meleg miatt fő a fejünk, a szó szoros és átvitt értelmében is. És mint minden évszaknak, úgy a nyárnak is megvannak a maga velejárói.

Ahogyan ősszel a vírusok, télen a megfázás, tavasszal pedig az allergia okoz egészségügyi problémákat, úgy nyáron is bőven akadnak olyan betegségek, amelyek leginkább ebben az időszakban fordulnak elő. Egyik előző lapszámunkban a napszúrás, a hőguta, a kiszáradás, napégés okairól, tüneteiről, megelőzéséről írtunk. A következőkben szintén olyan jelenségekről írunk, amelyekre egészségünk megőrzése érdekében nyáron különösen oda kell figyelnünk. Mindezekről Milyo Erika zápszonyi családorvos tájékoztatott.

– Gyakoriak a különböző fertőzések, mérgezések is. Ezeket hogyan kerülhetjük el?

– Nyaranta különösen sok a hasmenéses megbetegedés, és ez ebben az évszakban még könnyebben vezethet kiszáradáshoz, mint bármikor máskor. Az ok legtöbbször az, hogy forralatlan kútvizet iszik, nem megfelelő körülmények között tárolt terméket, konzervet, fagylaltot, előkezeletlen, mosatlan gyümölcsöt eszik valaki. Igazából még azokat a gyümölcsöket is meg kellene mosni fogyasztás előtt, amelyeknek a héját lehámozzuk vagy egyszerűen nem esszük meg. Ilyen a banán, a narancs és a dinnye is, aminek már itt a szezonja. A héj forralt vízzel való megmosása és eltávolítása után pedig előbb kezet kell mosni, s csak azután falatozni a gyümölcsből. Vásárlásnál figyeljünk a szavatossági időre, és alaposan nézzük meg a vásárolni kívánt dolgot, hogy esetleg nem látszik-e rajta közelebbről a romlás jele. A konzervételeket, húst, húskészítményeket alaposan meg kell főzni vagy átsütni a botulizmus veszélye miatt. Ha pedig kihűlt, hűtőbe tenni, mert a baktériumok néhány óra elmúltával elkezdhetnek szaporodni a frissen főtt ételekben is. Vigyázni kell a krémes süteményekkel, a majonézt pedig nem szabad 1-2 órára sem kint hagyni, hűtőben kell tárolni. Feltűnik ilyenkor a fertőző májgyulladás, a hepatitis, ami fertőzött víz által is terjed, amit „a piszkos kezek betegségének” is nevezünk. Ám, ha betartunk bizonyos higiéniai szabályokat, és a kedvelt turistautakon csak palackozott vizet használunk, elkerülhető a baj. Ajánlott továbbá a védőoltás is. Gyakori ilyenkor a szalmonellafertőzés és a gombamérgezés is, mert sokan olyan gombát is elfogyasztanak, amit nem ismernek, s amiről később kiderül, hogy mérgező. Nyáron fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, és kevesebb nehezen emészthető élelmiszert, húst és zsíros ételeket.

– A nyaralni indulók mire figyeljenek?

– A krónikus betegségekre szedett gyógyszereket, továbbá lázcsillapítót, sebtapaszt, fertőtlenítőszert, kötszert, tinktúrát, jódot, görcsoldót és széntablettát mindenképp vigyen magával, aki utazni készül. A széntabletta például a hasmenés megszüntetésén kívül gyomorfertőzés esetén is alkalmazható. Ha hosszabb útra indulunk, vigyünk antibiotikumot is, de ne az legyen az első, amihez nyúlunk, ha baj van. Azt elméletileg csak orvosi javallatra kellene használni. Sokan viszont akkor is antibiotikumot vesznek be, ha egy napig lázasak. S ez helytelen, mert amikor meg tényleg antibiotikumra van szükség, akkor már nem lesz hatása, mert a szervezet addigra már hozzászokott.

Utazás előtt mindenképp meg kell érdeklődni, hogy milyen betegségek fordulhatnak elő az adott helyen, ahová utazni szándékozunk. S ha van köztük olyan, ami egy meglévő, krónikus betegség miatt az ottani körülmények között súlyosbodhat, érdemesebb más úti célt választani. Fontos orvossal is konzultálni, mert lehetnek olyan védőoltások, amelyeket feltétlenül be kell venni.

Gyakoriak nyáron a különböző csípések, a méh-, darázs- és pókcsípések is. Az előbbi kettő esetén mindenképp el kell távolítani a fullánkot – erre jó a szemöldökcsipesz is –, a csípés helyét pedig fertőtleníteni kell, hideget kell tenni rá. A pókcsípés sokszor csúnyán megduzzad és bepirosodik. Mivel a különböző csípések után allergiás reakció is felléphet, ezért érdemes allergia elleni gyógyszert magával vinnie annak, aki utazni készül, hiszen akár anafilaktikus sokk is keletkezhet. Ha valakit kullancs csíp meg, az forduljon azonnal orvoshoz. Nem érdemes házi praktikákkal próbálkozni. Az az elmélet, miszerint ha olajat csepegtetünk a kullancsra, akkor fuldokolni kezd, és magától kimászik, helytelen. Fuldokolni kezd, ez igaz, viszont közben beleöklendezi az esetleg fertőzött nyálát a sebbe. Érdemes rovarriasztó készítményt alkalmazni a megelőzés érdekében, illetve alaposan átvizsgálni a testünket, ha fákkal vagy fűvel borított területen jártunk.

A mérgezések terén komoly veszélyt jelentenek a természetben fellelhető különböző mérgező bogyók, melyeket a gyerekek leszedhetnek, megehetnek.

Gyakori ilyenkor is az allergia. Aki tudja, hogy allergiás valamilyen növényre, az egy hónappal a tünetek várható megjelenése előtt, ami egybeesik a növény virágzásával, már kezdje el szedni a gyógyszereit.

– Mindezek mellett a fürdőhelyeken könnyen összeszedhet valamilyen gombát is az ember.

– Ez egy igen kellemetlen dolog, mert a bőrgombát, lábgombát eltüntetni akár hónapokba is telhet, holott megfertőződni vele elég lehet egyszeri strandolás is. A medencék környékén ezért gumipapucsban kell közlekedni. A medencéket az üzemeltetőknek rendszeresen fertőtleníteniük kellene, és csak remélhetjük, hogy azt meg is teszik. A gombák a sötét és nedves helyeket kedvelik. Ezért nem szabad hosszabb időt vizes ruhában, vizes fürdőöltözékben eltölteni. Fürdőzés után szappannal le kell mosakodni, majd szárazra törölni bőrünket, és száraz ruhát húzni, hogy megelőzzük a bajt. Nem szabad más lábbelijét felvenni. S természetesen a személyes higiénia sem utolsó körülmény. Fürdőzésnél arra is figyeljünk, hogy felhevült testtel ne ugorjunk egyből a vízbe. Ha sokáig a napon tartózkodtunk, akkor előbb csak bokáig, majd térdig menjünk be a vízbe, mossuk meg a fejünket, mellkasunkat, végtagjainkat, aztán menjünk csak beljebb, s legalább egyszer merüljünk is a víz alá, mielőtt úszni kezdenénk, mert ellenkező esetben begörcsölhet a szív, az izmok.

Népszerűek ilyenkor a termálfürdők. Viszont ez sem ajánlott mindenkinek. Sokan az egy éven aluli gyermeküket is magukkal viszik. Nos, ez nem ajánlott. Továbbá szívbetegek és magas vérnyomással küzdők számára sem. Ízületi megbetegedésben szenvedők számára jó, de 20 percnél tovább ne maradjanak egyhuzamban a vízben.

Habár minden betegséget nem kerülhetünk el, azért érdemes ilyenkor különösen odafigyelnünk egészségünkre, hogy a nyugágy helyett ne a kórházi ágyban ejtőzzünk.

Espán Margaréta