Amikor a bank elveszi a „meghatalmazással vett” gépkocsit

2012. augusztus 17., 10:00 , 605. szám

„Hat évvel ezelőtt vettünk egy egyéves Lada személygépkocsit az autópiacon az akkor már második tulajdonosától. A gépkocsit 2016-ig szóló általános meghatalmazással kaptam, amely mindenre felhatalmazott, ezért anyagi megfontolásból nem írattam a nevemre, hanem ezzel a meghatalmazással közlekedtem vele. Egy éve a műszaki vizsgán kiderült, hogy a bank le akarja foglalni a gépkocsit, mert az első tulajdonosa (akivel semmiféle kapcsolatunk nem volt, hiszen a második tulajdonostól vettük a járművet) tartozik a pénzintézetnek, amely minden tulajdonát, így a mi autónkat is zároltatta. A gépkocsi megvásárlásakor nem kötöttünk adásvételi szerződést közjegyző előtt a második tulajdonossal, csak egy átvételi elismervényt írtunk arról, hogy kifizettem neki a jármű árát. Nem tudom, van-e valamilyen megoldás arra, hogy a bank ne vegye el azt, ami tulajdonképpen az enyém, csak nincs a nevemre írva?”

– Sajnos, a jogszabályok értelmében hiába fizette ki ön a gépkocsi árát, mivel – sem ön, sem az előző, azaz a második tulajdonos – nem kötöttek adásvételi szerződést, ezért az valójában változatlanul az első, tehát az eredeti tulajdonosé, amelyet így a bank jogosan foglalhat le az ügyfele tartozásának fejében. Az általános meghatalmazás ugyanis csupán a jármű használatára jogosít fel, annak tulajdonjogát nem érinti. A hasonló esetek miatt szoktam azt tanácsolni ügyfeleimnek, hogy a látszólagos pillanatnyi megtakarítás vagy haszon ellenére soha ne spóroljanak a tulajdonjogi kérdések rendezésével kapcsolatos kiadásokon.

Ezek után dönthet úgy, hogy nem adja vissza a gépkocsit, a bank azonban valószínűleg a bírósághoz fordul, amely nem lesz tekintettel arra, hogy ön fizetett a járműért, hanem visszaadja azt a jog szerinti tulajdonosának, s szükség esetén elrendelheti az elkobzását a bank javára.

Ebben a helyzetben ön legfeljebb annyit tehet, hogy megpróbálja rávenni a második tulajdonost, fizesse vissza a gépkocsi vételárát. Az a maga részéről az eredeti tulajdonossal szemben léphet fel hasonló követeléssel. Ha a második tulajdonos nem kíván majd fizetni, ön keresetben kérheti a bíróságot, hogy ítéletével vegye rá az illetőt, adja vissza a vételárat, ám a per költségekkel jár, a kimenetele pedig kétséges, még úgy is, hogy elismervénnyel rendelkezik a pénz kifizetéséről.

hk