Dnyipropetrovszkban ledöntötték Hrihorij Petrovszkij szobrát

2016. január 30., 13:54

Dnyipropetrovszkban péntek este kijevi idő szerint 21 órakor ledöntötték talapzatáról a „bolsevik” Hrihorij Petrovszkijnak, a város névadójának a központi vasúti pályaudvar előtt álló szobrát – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A szobordöntés kezdeményezője Andrij Deniszenko parlamenti képviselő volt, aki néhány napja a közösségi oldalakon felszólította az „aktivistákat”, hogy hajtsák végre Ukrajna törvényét a „dekommunizációról”, s döntsék le Ukrajna „kínzójának és ellenségének” szobrát.

Ugyanakkor a Dnyipropetrovszki Városi Tanács frakcióvezetői korábban közölték, hogy az emlékmű civilek általi lebontásához a városi hatóságok határozata szükséges – emlékeztet a portál.

A téren pénteken 18 óra tájt több száz aktivista és egyszerű városlakó gyűlt össze. A beszámolók szerint a hét méter magas, több mint 12 tonnás bronzszobrot, amelyet 1976-ban avattak fel, alulról elfűrészelték, majd köteleket rögzítettek rá és egy teherautó segítségével az ukrán himnusz hangjaira ledöntötték.

A Dzerkalo Tizsnya megjegyzi, hogy a dnyipropetrovszki hatóságok nem engedték darabjaira vágni a szobrot, hanem elszállították, mivel az a város egyik kerületének kezelésében van.

Az eseményről közölt beszámolók megemlítik, hogy a szobor eltávolításának támogatói és ellenzői között szóváltás alakult ki.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Hrihorij Petrovszkij forradalmár, szovjet párt- és állami vezető volt 1920 és 1938 között az Összukrán Központi Végrehajtó Bizottság elnöke. Őt tekintik az 1932–33-as éhínség, a Holodomor egyik kezdeményezőjének.

A kommunista és nemzeti szocialista (náci) totalitárius rendszerek elítéléséről Ukrajnában és szimbólumaik propagandájának betiltásáról törvény 2015. május 21-én lépett hatályba. A jogszabály értelmében a kommunista és náci rezsimek alakjainak állított emlékművek eltávolítandók.

(unian.ua/pravda.com.ua/zn.ua/Kárpátalja)