A nagyközönség számára is megnyílik a ljubljanai Balassi Intézet

2016. április 20., 11:41 , 797. szám

A januári hivatalos átadó után április 19-én a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit a ljubljanai Balassi Intézet – tájékoztatta az MTI-t Molnár-Gábor Bíborka, az intézmény igazgatója.

A január 22-i hivatalos átadó óta – amelyen Orbán Viktor magyar és Miro Cerar szlovén miniszterelnök közösen nyitotta meg az intézetet – a magyar nagykövetség és a helyi József Attila Kulturális Egyesület is tartott rendezvényeket az intézményben, de a Balassi Intézet saját rendszeres programjai kedden indultak.

Molnár-Gábor Bíborka az MTI-nek elmondta: az intézet legfontosabb feladata, hogy a szlovén közönséget megismertesse Magyarországgal. Programjaikkal bemutatják, milyen a kortárs Magyarország, milyen kulturális és művészeti értékei vannak, és a gazdasági együttműködést is fel akarják lendíteni a két ország között.

Az igazgató kiemelte, hogy spontán kiállítósarkot (pop-up store) alakítanak ki az intézetben, ahol a magyar kereskedők egymást váltva állíthatják ki termékeiket.

Áprilistól hetente irodalmi és filmesteket, gasztronómiai eseményeket és gyermekprogramokat is rendeznek, ősztől magyar nyelvoktatást terveznek.

(MTI/Kárpátalja)