Csubarov reméli, hogy a Krím autonómiája az Alkotmányban a krími tatárok önrendelkezési jogán alapszik majd

2016. május 16., 19:04 , 801. szám

Refat Csubarov parlamenti képviselő, a krími tatárok törvényhozó és önigazgatási szervének, a Medzslisznek, valamint a Krími Tatárok Világkongresszusának elnöke kijelentette, hogy Ukrajna Alkotmányának módosítására számít, amely rögzítené, hogy a krími autonómia a krími tatár nép önrendelkezésén alapul – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A krími tatár vezető A Krím és a krími tatárok: az 1944-es deportálás következményei és a 2014-es megszállás veszélyei. Ukrajna és a nemzetközi közösség szerepe a krími tatárok elidegeníthetetlen jogainak védelmében címmel rendezett sajtótájékoztatón kijelentette:

„Ukrajna elnökének ideje volna nyilvános megbízást adnia a működő Alkotmányozó Bizottságnak, (...) hogy azon belül hozzanak létre munkacsoportot, amely előkészítené Ukrajna Alkotmánya 10. fejezetének módosítását. A fejezet címe: Krím Autonóm Köztársaság. Mi abból indulunk ki, hogy ennek a fejezetnek nagyon világosan ki kell mondania, a krími autonómia a krími tatár nép önrendelkezési jogán alapulva jön létre az ukrán államon belül”.

A Medzslisz elnöke hangsúlyozta, „egy ilyen közvetlen megbízás és egy ilyen megállapodás lehetővé teszi, hogy Ukrajna Legfelső Tanácsa elé kerülhessenek azok a törvénytervezetek, amelyek kiegészítik Ukrajna Alkotmányába kerülő cikkelyeket, többek között a krími tatár nép státuszát, valamint a krími élet egyéb aspektusait érintő jogszabályokkal, de már a félsziget felszabadulása után”.

(unian.ua/Kárpátalja)