Gépkocsik a teljes szétrázkódás határán

„Kárpátalján nincsenek utak…”

2016. május 18., 08:26 , 801. szám

„Urak, urak, ha tudnátok,/ Mennyi könny hull, mennyi átok…” – kezdődik emígyen Tarasz Sevcsenko Urak, urak, ha tudnátok… c. verse, melyben az ukrán poéta keményen ostorozta a jobbágynyúzó földbirtokosokat (a költő hihetetlenül gyűlölte őket). A balsorsú kárpátaljai gépkocsivezetők pedig a kátyútengereken zötykölődve felsóhajthatnak: „Utak, utak, ha tudnátok…” Azután, hogy könny folyik, azt kétlem, ám átok- és szitokszavak el-elhagyhatják egy-egy, heves vérmérsékletű sofőr ajkát, ha beledöccennek egy kikerülhetetlen gödörbe… De milyen károkat is okoznak lehetetlen útviszonyaink a személygépkocsikban? – tettem fel a kérdést három, szúrópróbaszerűen kiválasztott gépkocsijavító-műhely autószerelőinek.

– Útviszonyok?... Kezdjük azzal, hogy Kárpátalján nincsenek utak… – ironizál Tóth László. – Az utaknak nevezett valamiken haladva tönkremegy a gépkocsik felfüggesztése, a futóművük, sőt, a gyakori ütődések miatt maga az egész karosszéria is. És hogy mely alkatrészek adják be leggyakrabban a kulcsot? A lengéscsillapítók… Huszonöt éve pedig folyamatosan növekszik a káresetek száma. Minden évben 15 százalékkal több károsult fordul hozzánk, mint az előző esztendőben. Ami pedig a javítások árát illeti, nem a díjszabás növekszik, hanem a fizetőeszköz értéke zuhan – közli a kétségbevonhatatlan tényt beszélgetőtársam. – 2014 óta 300 százalékot esett a hrivnya, ha azelőtt 80 hrivnyát ért 10 dollár, most már 250 hrivnyát kell fizetnünk, ha venni akarunk 10 dolcsit…

– Műhelyünkben a gumiabroncsok és a keréktárcsák javításával, illetve a cseréjükkel foglalkozunk – magyarázza Viktor. – A gumiabroncsok megszakadnak az ütésektől, amiket akkor szenvednek el, amikor a járművek beledöccennek a kátyúkba. A keréktárcsák pedig sok esetben megsérülnek, elgörbülnek. Az abroncsokat többnyire meg lehet javítani, a munkadíj száz hrivnya, míg tavaly 70 hrivnyát számoltunk fel a munkáért, ha viszont az abroncs menthetetlen, újat teszünk fel a kerékre. Egy új gumiabroncs ára 550 hrivnyától 1500 hrivnyáig terjed. A gumiabroncs-sérülések száma pedig egy év alatt a másfélszeresére emelkedett.

– Az alkatrészek közül – a lengéscsillapítók mellett – legtöbbször a gömbtámaszok, illetve a kormányösszekötők mennek tönkre, emellett a kerékcsapágy is gyakran eltörik, és maga a kerék is sokszor megreped. S nem telik el úgy két-három hét, hogy egyazon járműben tönkre ne menne valamelyik alkatrész – fejti ki Attila. – Mennyibe kerül a gépkocsijavítás? Ha több alkatrészt is kell cserélni, 2000-3000 hrivnyába is belekerülhet a munka elvégzése, de a korábbihoz képest csak 20-30 százalékkal emeltük a díjszabás összegét, nagyobb mértékű drágulásra nem került sor, mert az átlagembereknek egyszerűen nincs több pénzük, nem emelhettük az egekbe a javítás díjszabását. Az alkatrészek ára ellenben 70 százalékkal megemelkedett. A lengéscsillapító a legdrágább, 800-2000 hrivnyába kerül, a kicseréléséért pedig 200-300 hrivnyát kell fizetni.

– A különböző gépkocsi­márkák, szériák közül melyek bírják leginkább a gyűrődést? – érdeklődöm.

– Nem lehet választani. Ezeken az utakon minden gépkocsi tönkremegy, még a terepjárók is – mond lesújtó véleményt a szakember.

Mit lehet még mindehhez hozzáfűzni? Ha az eddigihez hasonló ütemben halad fő- és mellékútjaink ijesztő mértékű leromlása, lassan roncsderbire fog hasonlítani a közúti forgalom…

Lajos Mihály