IMF: A következő hitelrészlet megítéléséhez négy reformot kell támogatnia a Radának

2017. május 26., 17:32 , 855. szám

A Nemzetközi Valutaalap tárgyalóküldöttsége legutóbbi kijevi látogatásának tapasztalatait összegezve jelezte, hogy a nyugdíj- és a földreformot, valamint a privatizáció felgyorsítását szolgáló törvénytervezetek véglegesítését és parlamenti elfogadását várja az ukrán kormányzattól, valamint azt, hogy a korrupcióellenes erőfeszítéseknek megmutatkozzanak a konkrét eredményei – jelentette az Interfax Ukrajina.

„Miközben általánosságban jelentős haladást sikerült elérni ezeknek az intézkedéseknek a meghatározó komponenseit illetően, egyes területeken további technikai jellegű munkára van szükség annak érdekében, hogy a vonatkozó törvénytervezetek szövege tükrözze az általános elveket, s azok összességében megfeleljenek a reformok céljainak” – áll az IMF-missziónak kijevi munkája befejezését követően kiadott nyilatkozatában.

A szóban forgó törvénytervezetek parlamenti támogatásának biztosítása nélkülözhetetlen lépés lesz az IMF-finanszírozási program negyedik felülvizsgálatának lezárásához vezető úton – hangsúlyozza a dokumentum.

„Folytatódik Ukrajna gazdaságának helyreállítása, 2%-ot meghaladó növekedéssel. A fiskális és monetáris politika lehetőséget ad a 2017. évre kitűzött célok megvalósítására. Tovább nőnek a bruttó nemzetközi tartalékok, elérve a 17,6 milliárd dollárt, az inflációs várakozások pedig 10% alatt maradhatnak az év végére” – írja értékelésében az IMF küldöttsége.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy az IMF missziója május 16-án érkezett Ukrajnába. A kormányzattal megvitatott kérdések között szerepelt a nyugdíjreform, az adó- és vámpolitika módosítása, az áfa-visszatérítés terén elért eredmények, illetve a költségvetés teljesítése.

(interfax.com.ua/epravda.com.ua/Kárpátalja)