Az ukránok többsége azt szeretné, hogy a Donyec-medence Ukrajna része maradjon

2017. június 8., 12:12 , 857. szám

Az ukránok döntő többségének az a véleménye, hogy a Donyec-medence háború által elszakított területeinek Ukrajna részeinek kell maradniuk – derül ki a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

Stephen Nix, az IRI eurázsiai regionális igazgatója kijelentette, hogy az Ukrajna keleti részében dúló háború három éve után, amely 10 ezer ember halálát és több mint 1,7 millió személy áttelepítését eredményezte, az ukránok eltökéltek abban a törekvésükben, hogy helyreállítsák az ország területi egységét.

„Ezek az adatok nagyon fontosak, mert arról tanúskodnak, hogy az ukrán nép nem fogadja el országa felosztását” – mondta.

Az ukránok 80%-ának országosan és 73%-ának a Donyec-medencében az a véleménye, hogy a Donyec-medence Kijev által nem ellenőrzött területeinek ukrán fennhatóság alatt kell maradniuk.

„Országosan 6%, és 4% a Donyec-medencében véli úgy, hogy ezeket a területeket vagy el kellene csatolni Ukrajnától, vagy Oroszország részévé kellene válniuk” – olvasható az intézet sajtóközleményében.

A Donyec-medence lakóinak 72%-a szerint a munkahelyteremtés és a gazdasági javulás a legjobb módszerek arra, hogy régiójukat megőrizzék Ukrajna részének.

A felmérés keretében arra kérték a válaszadókat, hogy értékeljék az Ukrajnában uralkodó politikai helyzetet. Mint kiderült, a megkérdezettek 72%-a szerint az ország összességében nem a helyes irányban halad, s csupán 13% szerint a helyesben. Ukrajna fő problémáinak a válaszadók a Donyec-medencei háborút, a tisztviselői korrupciót és az ipari termelés alacsony szintjét nevezték meg. Legnagyobb személyes problémáiknak az ukránok a hrivnya elértéktelenedését, a munkanélküliséget és a Donyec-medencei háborút tekintik.

A felmérést április 21. és május 5. között végezték, a Kijev által nem ellenőrzött régiók kivételével Ukrajna egész területén.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)