Ki a hibás csőtöréskor?

2012. március 16., 09:00 , 583. szám

„Olvastuk a Kárpátalja előző számában a jogász tanácsát arra vonatkozóan, hogy mi a teendő, ha elöntik az ember lakását. A mi helyzetünk éppen fordított: nálunk tört el a vízvezeték, s elárasztottuk az alsó szomszéd konyháját. Kérdésem az volna, kinek a hibája a csőtörés, ha privatizált lakásban lakunk?”

– Amennyiben a lakás privatizált, úgy a lakástörvénykönyv 151. paragrafusa értelmében a tulajdonos köteles gondoskodni annak fenntartásáról, illetve elvégezni saját költségén a szükséges javításokat. A házat kiszolgáló kommunális szolgáltató – leggyakrabban ez a ZSEK – feladata ilyen esetben a gépészeti berendezések műszaki állapotának felügyelete a lakásban s a lakóépület egészében.

A Miniszteri Kabinet 2005. július 21-i, 630. számú határozata értelmében, amely szabályozza a központi fűtés, a hideg- és melegvíz- és a csatornázási szolgáltatások nyújtását, a lakásgazdálkodási vállalat évente kétszer köteles ellenőrizni a többlakásos lakóépületek belső rendszereit, amit jegyzőkönyvvel támaszt alá. Amennyiben a szakemberek hibát fedeznek fel vagy maguk okoznak hibát, úgy az idézett kormányhatározat 32. pontja értelmében a szolgálatnak saját költségén kell időben kikü­szöbölnie azt.

Az olvasói kérdésben vázolthoz hasonló esetekben a ZSEK legfőbb érve az szokott lenni, hogy akié a cső, az is felel érte. A szóban forgó kormányhatározat e tárgyban valamivel árnyaltabban fogalmaz, amennyiben azt írja, hogy a vezetéknek a lakásban található részéért annak tulajdonosa felel. Ezenkívül hozzáteszi, hogy kivételt képeznek ezen szabály alól azok az esetek, amikor a csőtörést a ZSEK dolgozóinak tevékenysége okozza (például nagy víznyomás stb.).

hk