Grezsa: A Kárpát-medencei óvodaprogram az új magyar önépítés fontos mozzanata

2017. szeptember 27., 09:36 , 872. szám

A Kárpát-medencei óvodaprogram az új magyar önépítés fontos mozzanata, olyan rendszerszintű beavatkozás, amely az egész Kárpát-medence magyar megmaradását szolgálja – jelentette ki Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos hétfőn a felvidéki Bősön, ahol elindította és bemutatta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program felvidéki részét.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 novemberében hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés, anyagi kerete 17,1 milliárd forint.

„A Kárpát-medencei óvodaprogram egy olyan rendszerszintű beavatkozás, amely a gazdaságfejlesztési és oktatásügyi beruházásokkal együtt az egész Kárpát-medence magyar megmaradását szolgálja” – hangsúlyozta a programbemutatón Grezsa István. Hozzátette: ilyen rendszerszintű beavatkozások jelenthetik azt a fajta garanciát, hogy 97 évvel Trianon után megérje magyarnak lenni a Kárpát-medencében, és sikerüljön a 15 milliós magyarságot egy nemzeti közösségbe szervezni.

A miniszteri biztos kifejtette: a program teljes keretéből a Felvidékre 6,3 milliárd forintot szánnak, ami egy főre vetítve a legmagasabb összeg a külhoni magyar közösségek vonatkozásában.

„Ez nem véletlen, mert a Felvidéken óriási lehetőségek vannak, (...) hiszen több mint kétszáz olyan település van, ahol az ott élő magyarság részaránya meghaladja a 20 százalékot, eddig azonban fel sem merült, hogy esetleg magyar óvodába járjanak az ott élő magyar gyerekek” – világított rá.

A program most elindított első felvidéki szakaszában a Bethlen Gábor Alap közvetítésével 58 felvidéki település 1,65 milliárd forintnyi forráshoz jut, hogy egy szakmai elbírálás alapján összeállított meghívásos pályázati rendszer keretében ebből fejlesszék magyar óvodáikat. A program első szakaszában rendelkezésre álló összeget elsősorban óvoda- és bölcsődefelújításra, illetve -építésre fordítják majd, részben pedig humánerőforrás-fejlesztést is megvalósítanak belőle.

(MTI/Kárpátalja)